Myanmar'dan Arakanlı Müslümanlara gıda ablukası: "Silah olarak kullanıyorlar"

Cunta iddiaları reddediyor

Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş'e sığınıyor (Reuters)

Amerikan medya kuruluşu CNN, Myanmar'da cuntanın Arakanlı Müslümanlara karşı gıda ablukası uyguladığını yazıyor. 

Myanmar'daki yardım görevlileri ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, cuntanın farklı yerlere kontrol noktaları kurduğunu, yollara ve su kaynaklarına erişimi engellediğini ve yardım ekiplerinin bölgeye girmesini imkansız kıldığını söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen yetkililer, "açlığın bir silah olarak kullanıldığını" savunuyor. 

Myanmar ordusuna karşı savaşan isyancı gruplardan Arakan Ordusu, eyaletin en az 10 ilçesinin kontrolünü elinde tutuyor.

Yardım yetkilileri, cuntanın BM tarafından defalarca savaş suçu ve insanlığa karşı suç diye nitelenen taktikler kullanarak, Arakan Ordusu kontrolündeki topraklarda sivilleri açlığa terk ettiğini söylüyor. BM'den üst düzey bir yardım yetkilisi şu ifadeleri kullanıyor: 

Gıdayı bir silah olarak kullanıyorlar. Bu çok açık.

BM'nin haziranda yayımladığı raporda, Arakan eyaletindeki 873 bin kişinin gıda yardımına muhtaç olduğu bildirilmişti. Kuruluşun incelemesine göre bu kişilerin çeyreğinden azı yardıma ulaşabiliyor.

Yardım yetkilileri, ülkenin en büyük şehri Yangon'dan kuzeye giden ikmal yollarında kontrol noktaları kurulduğunu, bu nedenle pirinç, yakıt ve yemeklik yağ gibi temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının fırladığını savunuyor.

2012'den beri mülteci kampında kaldıklarını belirten 43 yaşındaki üç çocuk babası Muhammed, yaşadıkları zorlukları şöyle anlatıyor: 

Bazen çocuklarım ağlıyor ve 'Bu akşam yemek yemeyecek miyiz?' diye soruyor.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Shayna Bauchner, yardım çalışanlarının "seyahat izni belgesi" alması gerektiğini fakat cuntanın, şubattan bu yana isyancıların elindeki bölgelere gidecek görevlilere izin çıkarmadığını öne sürüyor. 
 


Myanmar Enformasyon Bakanlığı Daimi Sekreter Yardımcısı Myint Kyaw ise CNN'e gönderdiği yazılı açıklamada, gıdaya erişimi cuntanın değil isyancıların engellediğini öne sürüyor ve ekliyor: 

Myanmar hükümeti tüm yurttaşların eşitliğini sağlamakta kararlıdır. Her yurttaş herhangi bir kısıtlama olmaksızın özgürce seyahat etme hakkına sahiptir.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Myanmar'da askeri darbenin yapıldığı Şubat 2021'den 18 Haziran 2024'e kadar ordu tarafından yaklaşık 5 bin 280 sivilin öldürüldüğünü söylüyor.

Ayrıca Türk, Myanmar'da gıdaya ve suya erişim olmadığını kaydederek "ordunun insani yardım erişimini sürekli reddetmesinin yarattığı pek çok acımasız sonuç görülemiyor ve yeterince rapor edilmiyor" diyor.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU