Singapur'un kurucusu olarak görülen Britanyalı sömürgeci Sör Thomas Stamford Raffles'ın heykelleri, ülkenin geçmişine dair tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
Singapur'un birçok noktasında Raffles'ın heykellerini ve büstlerini görmek mümkün. Asya ülkesinde okutulan ders kitaplarında da Raffles, adayı küçük bir balıkçı köyünden önemli bir limana dönüştüren tarihi bir figür olarak aktarılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
1811-1816'da Hollanda Doğu Hint Adaları'nın valiliğini yapan Raffles, Britanya İmparatorluğu'nun Güneydoğu Asya'daki nüfuzunu artırmış, 1819'da Singapur'u ele geçirerek Britanyalıların Singapur Boğazı'na erişmesini sağlamıştı.
Amerikan gazetesi New York Times (NYT), Singapur Nehri yakınındaki bir parka mayısta dikilen Raffles heykelinin, ülkenin sömürge geçmişine yaklaşımlara yönelik tartışmaları yeniden alevlendirdiğini yazıyor. Bu, Raffles'ın kamuya açık bir alandaki üçüncü heykeli.
Heykellerin ve büstlerin yıkılmasının yanı sıra Raffles'ın adının verildiği binaların isimlerinin de değiştirilmesini talep eden Singapurlu yazar Alfian Saat, şunları söylüyor:
Sömürgeci uygulamaları savunma fikri çok garip. Dünyanın pek çok yerinde olup bitenlere ters düşüyor.
Raffles'ın parktaki heykeli, sömürgecinin arkadaşı Danimarkalı botanist Nataniel Wallich'in heykelinin yanında yer alıyor.
Heykel, Singapurlu ekonomist Tan Kee Wee'nin 300 bin dolarlık yatırımıyla yapıldı. Wee, Raffles ve Wallich'in Singapur'un ilk botanik bahçesini kurmasındaki rolünü anmak için böyle bir yatırım yaptığını belirtiyor.
Diğer yandan muhalifler, Fort Canning parkında sömürge öncesi dönemdeki Malay krallarının mezarları yer aldığı için de Raffles'ın heykelinin buraya dikilmesine tepki gösteriyor.
Ekonomist, Singapur'un sömürge geçmişinin karanlık olmadığını savunarak şunları söylüyor:
Onlar buraya Singapurluları öldürmeye gelmediler. Britanyalılar, Singapur'a iyi davrandı.
Ancak tarihçi Kwa Chong Guan, gerçeğin böyle olmadığını anımsatarak, Raffles'ın beyaz olmayan Singapurlulara ayrımcılık uyguladığını ve şehri ırklara göre farklı bölgelere böldüğünü belirtiyor.
Independent Türkçe, New York Times, Straits Times