Sicilya açıklarında yaklaşık 2 bin 300 yıllık koçbaşı bulundu. Silahın, Roma'nın Kartaca'ya karşı kazandığı zaferde kullanıldığı düşünülüyor.
Sicilya Bölgesi Deniz Müfettişliği geçen hafta yaptığı açıklamada, Sicilya'nın batısındaki Levanzo ve Favignana adalarının arasındaki sulardan ve yaklaşık 80 metre derinlikten bir koçbaşı çıkarıldığını duyurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yetkililer, savaş gemisinin pruvasına yerleştirilen koçbaşlarının, düşman gemileri batırmak için kullanıldığını ifade ediyor.
MÖ 3. yüzyıla tarihlenen bronz koçbaşının ön yüzünde, Romalı askerlerin taktığı türden üç tüylü bir miğferin tasviri yer alıyor. Ancak üstünde çok sayıda yosun ve deniz kabuğu olmasından dolayı daha detaylı incelemeler henüz yapılmadı.
Su Altı Kazı Alanlarını Belgeleme Derneği'nden dalgıçların bulduğu eser, Favignana'ya götürüldü. Arkeologlar tarihi eseri inceleyerek üstünde başka bir yazı olup olmadığına bakacak.
Koçbaşı, sular altında geçirdiği yıllarda çeşitli deniz canlılarına yuva olmuş (Sicilya Bölgesi Deniz Müfettişliği)
Yetkililer, koçbaşının Roma Cumhuriyeti ve Kartaca arasında MÖ 241'de yapılan Aegates Adaları Deniz Muharebesi'nde kullanıldığını düşünüyor.
2000'lerden beri bu muharebeden 26 başka koçbaşı, 30 Roma miğferi ve iki kılıç çıkarılmıştı.
Birinci Pön Savaşı'nı bitiren Aegates Adaları Deniz Muharebesi, iki büyük güç için de dönüm noktası olmuştu.
Bugünkü Tunus'ta yer alan Kartaca, Sicilya'nın batısındaki adaların çevresinde yaşanan bu muharebede yenik düşmesinin ardından Akdeniz'in batısındaki hakimiyetini kaybetmiş ve düşüşe geçmişti.
MÖ 146'da biten üçüncü ve son Pön Savaşı, Kartaca'nın sonunu getirirken Roma, Akdeniz'in batı kesiminin hakimi konumuna gelmişti.
Kültürel mirastan sorumlu bölge konseyi üyesi Francesco Paolo Scarpinato, Levanzo ve Favignana adaları arasındaki suları "Akdeniz'de Roma egemenliğini kuran savaşın sahnesi" diye tanımlıyor.
Independent Türkçe, Reuters, IFL Science
Derleyen: Büşra Ağaç