IBM'den "şaşırtıcı" Çin hamlesi

"Sürpriz oldu"

IBM, yaklaşık 40 yıldır Çin'de iş yapıyor (Reuters)

Amerikan teknoloji devi IBM, Çin'deki Ar-Ge faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), IBM yöneticilerinden Jack Hergenrother'in bu kararı pazartesi günü çalışanlarıyla düzenlediği toplantıda duyurduğunu aktarıyor.

Hergenrother'in, IBM'in son birkaç yılda Çin'de yoğun rekabetle karşı karşıya kaldığını söylediği ve ülkedeki Ar-Ge bölümünü kapatma kararını çalışanlara aktardığı belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar, çoğu IBM'in Ar-Ge laboratuvarlarında çalışan ve kurumsal yazılım ürünlerinin geliştirilmesine odaklanan binden fazla çalışanı etkileyecek. Çalışanlar genellikle başkent Pekin ve Şangay'da görev yapıyordu. 

WSJ, teknoloji devinin Ar-Ge çalışmalarını Hindistan'daki Bangalor şehrine kaydırmayı planladığını yazıyor. Karnataka eyaletinin başkenti konumundaki bu şehir, "Asya'nın silikon vadisi" diye niteleniyor. 

IBM'den yapılan açıklamada karara ilişkin detaylar paylaşılmazken, bu hamlenin Çin'deki müşterilere sağlanan hizmetlerde aksamaya yol açmayacağı belirtiliyor. 

Bir dönem Çin'i büyük bir pazar olarak gören IBM, son yıllarda ülkedeki gücünü kaybetmeye başlamıştı. 

Haberde, Pekin yönetiminin Çinli girişimcileri yerli teknoloji firmalarına yönlendirme politikasının da bunda rol oynadığına dikkat çekiyor. IBM, geçen yıl Çin'deki faaliyetlerinden elde ettiği gelirde yüzde 19,6 düşüş kaydedildiğini bildirmişti. 

Diğer yandan kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen bazı IBM çalışanları, bu kararın kendilerinde şaşkınlık yarattığını söylüyor. 

Çalışanlar, IBM'in bulut bilişim ve yapay zeka alanında atılımlar yaparak Çin'deki gücünü artırmayı planladığını ve Ar-Ge bölümünün böyle bir dönemde kapatılmasının "sürpriz bir gelişme" olduğunu belirtiyor. 

IBM'in Çin'deki faaliyetlerinden sorumlu Chen Xudong, martta yaptığı açıklamada firmanın ülkedeki otomobil üreticilerine ve şirketlere üretken yapay zeka alanında destek sağlamayı planladığını bildirmişti. 
 


WSJ, Çin'de özellikle yapay zeka gibi stratejik alanlarda iş yapan Amerikan şirketlerinin Washington tarafından yakın takibe alındığına da dikkat çekiyor. 

Microsoft, mayısta yaptığı açıklamada Çin'deki bulut bilişim ve yapay zeka araştırma faaliyetlerinin kapsamını daraltacağını duyurmuştu. 


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU