Çinli yapay zeka şirketleri, yasaklı Nvidia çiplerine nasıl ulaşıyor?

"Talep var. Kâr var"

Çin, son dönemdeki atılımlarıyla yapay zeka sektöründe ABD'nin en büyük rakibi haline geldi (Reuters)

Yapay zeka alanında çalışan Çinli şirketler, Amerikan yazılım firması Nvidia'nın yasaklı çiplerine gizlice ulaşıyor. 

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), haberinde Çinli mühendislerin "gri pazar" satıcılarından oluşan bir ağ aracılığıyla Nvidia'nın çiplerini fiziksel olarak Çin'e getirmeden kullanabildiğini yazıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gri pazar" terimi, bir emtianın orijinal üretici veya ticari marka sahibi tarafından yetkilendirilmemiş dağıtım kanalları aracılığıyla satılmasını tanımlamak için kullanılıyor. 

Haberde bu taktiğin, Washington yönetiminin yapay zeka çiplerinin Çin'e ihracatına dair ekimde bazı kısıtlamalar getirmesinin ardından geldiğine dikkat çekiliyor.

Çinli firmalar, genellikle aracı şirketler üzerinden kripto parayla ödeme yaparak bulut sistemlerindeki Nvidia çiplerine erişebiliyor.

Çinli şirketlerin ABD'nin koyduğu engelleri aşmasını sağlayan girişimcilerden biri de eski Bitcoin madencisi Derek Aw. 

Dubai ve ABD'deki yatırımcıları Nvidia'nın güçlü H100 çiplerini barındıran yapay zeka sunucularının satın alınması için finansman sağlamaya ikna eden Aw, şunları söylüyor: 

Talep var. Kâr var. Doğal olarak birileri arzı sağlayacak.

Aw'un firması haziranda Nvidia çiplerini içeren en az 300 sunucuyu Avustralya'nın Brisbane kentindeki bir veri merkezine yükledi. Üç hafta sonra sunucular Pekin'deki bir şirket için yapay zeka algoritmalarını işlemeye başladı.

Çinli şirketlerden taleplerin arttığını belirten Aw şöyle devam ediyor: 

Geçen yılın sonundan bu yana platformumuzdaki Çinli müşteri sayısında önemli bir artış oldu. Bana sık sık Nvidia'nın çiplerine sahip olup olmadığımız soruluyor.

 


Kripto parayla yapılan ödemeler, Çinli firmalara anonim kalma fırsatı da sunuyor. Ayrıca bazı ödemeler Çinli şirketlerin Singapur veya başka ülkelerdeki iştirakleri üzerinden gerçekleştiriliyor. 

Bir dönem Şanghay'daki Çinli bir yapay zeka şirketinde çalışan Joseph Tse, blokzincir teknolojisinin olumsuz yanları da olabileceğine dikkat çekerek şunları söylüyor: 

Blokzincir kullanıcının gizliliğini koruyor fakat bu sefer de bir şeyler ters giderse birini sorumlu tutmak zorlaşıyor.

ABD yaptırımlarını inceleyen hukuk uzmanları, bu süreçte herhangi bir yasanın ihlal edilmediğini söylüyor. Bulut şirketleri, Çinli firmaların ya da yabancı iştiraklerinin Nvidia çiplerini kullanarak Amerika'daki bulut hizmetlerine erişimine yönelik bir kısıtlama bulunmadığını savunuyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU