Bir süredir tartışmaların odağı haline getirilen Yargıtay, çok sayıda mensubuna FETÖ soruşturması yapıldığı ve Yargıtay’da görev yapan üst düzey bir ismin “FETÖ İmamı” olduğu iddialarına dün bir açıklamayla cevap vermişti.
Yargıtay açıklamasında “Geçmişi, görev anlayışı ve duruşu itibariyla başından beri FETÖ/PDY Terör Örgütü ile mücadelesi bilinen Yargıtay üyelerine yönelik somut ve mesnetsiz iddialar, bu konuda büyük bir fedakarlıkla görev yapan Yargıtay mensuplarının kararlı duruşunu etkilemeyecektir” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’ye karşı güçlü bir refleks gösterildiğini ve 141 kişinin Yargıtay’la ilişiğinin kesildiği belirtildi.
Bu tartışmaların arka planına Independent Türkçe ulaştı.
Dosya İzmir'de açıldı
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir FETÖ soruşturmasında, örgüt mensuplarının haberleşme yöntemi olarak kullandığı ifade edilen ankesör görüşmeleri inceleniyordu.
Soruşturma sürerken, 2018 yılında 3 Yargıtay üyesinin de ankesörlü telefondan arandığı tespit edildi.
Hangi isimler soruşturmaya takıldı?
O isimler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Halil Adıgüzel, 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal ve 10. Ceza Dairesi Üyesi Mustafa İsmet Yörük’tü.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın Yargıtay üyeleriyle ilgili olan kısmını Yargıtay’a gönderdi.
Yargıtay, konuyla ilgili soruşturma yapmak için 5. Ceza Dairesi Başkanı Şakir Aktı’yı görevlendirdi.
İşadamı ifade verdi: Ben aradım
Aktı soruşturmayı başlatmışken, bir işadamı tanık olarak dinlendi. İfadesinde üç Yargıtay mensubunun da arkadaşı olduğunu söyleyen tanık, cep telefonu kullanmadığını bu nedenle arkadaşlarını ankesörlü telefondan aradığını beyan etti.
İfadeler dosyaya girdikten sonra üç isim hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığı kararı verildi ve dosya kapandı.
Yargıtay'ın son açıklaması ise arka planda bunlar yaşandıktan sonra yapıldı. Yargıtay kaynakları, hakkında FETÖ soruşturması olan Yargıtay mensubu sayısının olduğundan çok gösterildiğine işaret ediyor.
İddialar ise yaklaşık Yargıtay Başkanlık seçimlerinde yoğunlaşıyor. Şubat ayında yapılması beklenen seçimlerle birlikte Yargıtay'da etkin olmak isteyen bazı çevrelerin manüplasyon yapmaya çalıştığı da iddia ediliyor.
© The Independentturkish