Dr. Ramazan Demirtaş: 6 Şubat depremine "Kahramanmaraş merkezli" demek kesinlikle doğru değil

Uzman paleosismolog, yerbilimci Dr. Ramazan Demirtaş'a göre, 6 Şubat depremini "Kahramanmaraş merkezli" değil, "Narlı depremi" olarak tanımlamak çok daha doğru

Kolaj: Independent Türkçe

Türkiye, geçen yıl şubat ayında peş peşe meydana gelen iki deprem ile sarsıldı. 11 ili etkileyen depremler, 14 milyon vatandaşı doğrudan etkiledi.

6 Şubat 2023'te 04.17'de meydana gelen deprem, Ölü Deniz Fay Zonu'nun en kuzey ucundaki Narlı segmenti üzerinde, Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesi ile Gaziantep ilinin Nurdağ ilçesi sınırının çok yakınında meydana geldi.

6 Şubat depremleri, kamuoyunda çoğunlukla "Kahramanmaraş merkezli deprem" olarak tanımlanıyor. Ancak, uzman paleosismolog, yerbilimci Dr. Ramazan Demirtaş, bunun yanlış bir bilgi olduğunu vurgulayarak, "Depremler coğrafik sınır tanımaz" diyor.

Paleosismolog Dr. Demirtaş'ın verdiği bilgilere göre, deprem yeri tanımında fay ismi verilemediği için, sismoloji merkezleri arasında deprem yerleri arasında birkaç kilometre farklılar olabiliyor. Dolayısıyla, deprem, en yakın ilçe sınırının hangisine düşüyorsa, o ilçe ve il ismi ile veriliyor.

Dr. Demirtaş, 6 Şubat 2023 depreminin Nurdağı ile Pazarcık sınırına çok yakın olduğu için, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) deprem yeri olarak Pazarcık-Nurdağ sınırının hemen Pazarcık sınırına yakın olduğu için "Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesini" merkez olarak tanımlarken; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi (KOERI), ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ile Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ise deprem yeri Nurdağ tarafına düştüğü için "Nurdağ (Gaziantep) depremi" dediğini belirtti.
 


"6 Şubat depremini 'Narlı depremi' olarak tanımlamak çok daha doğru"

Bu durumda, 6 Şubat 2023 depreminin, "Nurdağ (Gaziantep) depremi" olarak da tanımlanabileceğini belirten Dr. Ramazan Demirtaş, "Depremi il/ilçeler değil, faylar ürettiği için; 6 Şubat depremi de (Mw=7.8) ÖDFZ'nun Narlı segmentinde olmuştur. Deprem tehlikesi açısından, 6 Şubat depremini 'Narlı depremi' (Mw=7.8) olarak tanımlamak çok daha doğrudur" açıklamasında bulundu.


"'Kahramanmaraş merkezli deprem' demek kesinlikle doğru değil"

Depremin, Kahramanmaraş merkezin 40 kilometre güneydoğusunda meydana geldiğini hatırlatan Dr. Demirtaş, "Dolayısıyla, bu depreme 'Kahramanmaraş merkezli deprem' demek kesinlikle doğru değildir. Depremi üreten fayı doğru olarak tanımlamazsak; birilerini 'Kahramanmaraş depremini 3 yıl; 3 ay, 3 gün önce bildi' gibi, bilim-dışı, temelsiz açıklamaları ile gündemi meşgul etmeye ve meşhur etmeye devam ederiz" şeklinde konuştu.


"İkinci depremi de 'Çardak depremi' olarak tanımlamak daha doğru"

Demirtaş, "6 Şubat 2023'te 04.17'de meydana gelen Narlı Depremi, sırasıyla, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Adana, Osmaniye ve Suriye'de ağır yıkım ve can kaybı oluşturdu. Dolayısıyla, bu ilk deprem 'Kahramanmaraş merkezli deprem' değildir. O açıdan ucuz kahramanlık yapmaya gerek yok" dedi.

Ayrıca, 6 Şubat 2023'te 04.17'de gerçekleşen ilk depremden 9 saat sonra olan 13.24'te meydana gelen (Mw=7.6) depremin, Kahramanmaraş merkezin 55 kilometre kuzeyinde Çardak Fay Zonu üzerinde olduğu için; ikinci depremin de 'Kahramanmaraş merkezli deprem' olmadığını belirten Dr. Demirtaş, "İkinci depremi de '6 Şubat 2023 (13.24) Çardak depremi' olarak tanımlamak daha doğrudur" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU