İPA araştırması: İstanbullu kıt kanaat geçiniyor, gıda porsiyonları küçüldü

Temmuz ayında İstanbul'un gündemi ekonomi oldu

Fotoğraf: AA

İstanbul Planlama Ajansı tarafından İstanbul halkının nabzını tutmak için her ay yaptığı araştırmanın temmuz ayı araştırmasına göre, İstanbullular maddi yetersizlik nedeniyle porsiyon küçültüyor

Araştırmanın sonuçları şöyle:

Temmuz ayında İstanbul'un gündemi ekonomi oldu. Katılımcıların yüzde 50,5'i ev içinde ekonomik sorunların konuşulduğunu belirtti.

Katılımcıların yüzde 51,5’i Temmuz ayı içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdalardan mahrum kaldığını belirtti. Katılımcıların yüzde 41,1’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti. 

Temmuz ayında katılımcıların yüzde 26,5’i bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 6,3’ü aslında pek geçinemediğini, yüzde 40,3’ü kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 26,9’u ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.

İlk sırada ekonomi, ikinci sırada Gazze

Katılımcıların yüzde 39,2’si ekonomik sorunların konuşulduğundan bahsetti. İkinci sırada, yüzde 27,9 ile İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi, üçüncü sırada ise yüzde 19,4 ile sokak hayvanlarına yönelik yasa tasarısının kabul edilmesi yer aldı.

Katılımcıların yüzde 54,1’i Temmuz ayında İstanbul’un gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu belirtti. İkinci sırada ise yüzde 17,5 ile İBB’nin riskli yapılarda oturan dar gelirli emeklilere kira desteği kampanyası yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 6,1 ile İBB’nin İş arayanlara ücretsiz ulaşım desteği sağlaması yer aldı.

Instagram yasağına destek yok

Katılımcıların yüzde 61,7’si Instagram’ın yasaklanmasına karşı olduğunu, yüzde 27,3’ü yasağı desteklediğini, yüzde 11’i ise kararsız olduğunu belirtti. Instagram hesabı olmayan katılımcıların yüzde 49,4’ü yasağa karşıyken, instagram kullanıcıları arasında yasağa karşı olanların yüzde 66,7 oranında olduğu görüldü.

Katılımcıların yüzde 91’i yaz mevsimlerinin 10 yıl öncesine göre daha sıcak geçtiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 87,3’ü son zamanlarda gerçekleşen aşırı sıcaklar, sıcak dalgaları, seller, kuraklık gibi olaylarda iklim değişikliğinin etkisi olduğunu düşündüğünü belirtti.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU