Afrika'dan göç eden ilk insanların nasıl hayatta kaldığı ortaya çıktı

Araştırmacılar, gen değişiminin soğuk iklimlere göç eden ilk insanlarda vücut ısısı üretimini artırdığını söylüyor

(Reuters)

Bilim insanları, bir genin ilk insanların daha soğuk iklimlere uyum sağlamasında rol oynadığını ve Afrika'dan göç ettikten sonra insanların hayatta kalmasını desteklediğini keşfetti.

Modern insanlar Afrika'dan yaklaşık 70 bin yıl önce göç etti ve günümüzde kıta dışında yaşayan insanların neredeyse hepsinin bu ilk öncülerin soyundan geldiği düşünülüyor.

Afrika, insanların atalarını eski buzul çağlarının aşırı soğuk koşullarından koruduğu için atalar kalın vücut kıllarını yitirdi ve kıtanın sıcaklığına uyum sağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ama insanlar daha soğuk bölgelere göç ettikçe avcı toplayıcılıktan uzaklaşarak tarım ve hayvancılıkla uğraşan toplumlar kurdu. Bu değişiklikler, onları adaptasyona itti ve insan evrimi ve çeşitliliğinin şekillenmesinde önemli bir rol oynadı.

Fakat Afrika'dan göç eden ilk insanların aşırı soğuk iklimlere gittiğinde vücutlarını tam olarak nasıl sıcak tuttuğu belirsizliğini koruyordu.

Son 20 yıldaki çalışmalar, yağ kütlesindeki ve obeziteyle ilgili gen FTO'daki DNA varyasyonlarının, insanlardaki yağ hücrelerinde sıcaklık üretme kapasitesinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu öne sürüyordu.

C varyantları isimli bu gen değişimlerine sahip olmayan farelerin kahverengi yağ dokularında, sıcaklık üretiminin daha gelişmiş olduğu ve yüksek yağlı beslenmeye bağlı obeziteye karşı bir miktar direnç gösterdiği gözlemlenmişti.

Bilim insanları bu tür varyantların, insanlar gibi memelilerin soğuk ortamlara adaptasyonuyla bağlantılı olabileceğini tahmin etmişti.

Yeni çalışmada araştırmacılar, çeşitli insan ataları gruplarındaki gen varyantının sıklığını analiz ederek C varyantının sıklığıyla ocaktaki ortalama dünya yüzeyi sıcaklıkları arasında "kayda değer" bir ters korelasyon gözlemledi.

Bu "konum soğudukça bu varyant sıklığının arttığı" anlamına geliyordu.

Bilim insanları, ilk insan nüfuslarındaki C varyantı sıklığının "modern insanın göç rotası haritasını" takip ettiğini söyledi.

Araştırmacılar, topluluklar Afrika'dan Avrasya'ya hareket ettikçe C varyantı sıklığında gerçekleşen önemli değişimin, insanların değişen soğuk stresi seviyelerine uyum sağlamak zorunda kalmasından ortaya çıkmış olabileceğini söyledi.

Bu gen varyasyonuna sahip insanlar, soğuk iklimlerde daha fazla vücut ısısı üreterek hayatta kalmak için önemli bir avantaj elde etmiş olabilir.

Bilim insanları, bunun ilk insanların soğuk ortamlara uyum sağlamasını destekleyen pek çok gen varyasyonundan biri olabileceğini ifade ederek insan evrimindeki bu yolculuğun daha fazla araştırılması gerektiğini ekledi.

Araştırmacılar "Tıpkı Blombos Mağarası duvarlarındaki kaya çizimleri gibi DNA'mız, insan evriminin karmaşık yolunda her önemli olayı not eden sadık bir arşivci işlevi görüyor" dedi.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/science

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU