Kiev, Mali'de onlarca Wagner militanının öldürüldüğü pusuda isyancılara yardım ettiğini iddia ediyor

Wagner, bağlantılı Telegram kanalında, grubun geçen hafta Mali'deki çatışmalar sırasında ağır kayıplar verdiğini kabul etti

Wagner Grubu'nun Rusya'nın St. Petersburg kentindeki genel merkezi / Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Ukrayna askeri istihbaratı, Ukrayna'daki cephe hattından binlerce mil uzakta, Batı Afrika ülkesi Mali'de Rusya'nın Wagner Grubu üyelerinin öldürüldüğü bir pusuya katıldığını iddia etti.

Wagner dün (Pazartesi) bağlantılı Telegram kanalında, grubun geçen hafta Mali'deki çatışmalar sırasında ağır kayıplar verdiğini kabul etti.

Kanal, Wagner ve Mali silahlı kuvvetlerinin, ağır silahlar, insansız hava araçları (İHA) ve intihar bombacıları kullanan Tuareg ayrılıkçı güçleri ve aşırılıkçı gruplardan oluşan bir koalisyona karşı beş gün boyunca “şiddetli savaşlar” verdiğini belirtti. Kanal, aralarında komutan Sergey Şevçenko'nun da bulunduğu çok sayıda Wagner savaşçısının öldürüldüğünü açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz The Guardian gazetesinden aktardığın göre Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı sözcüsü Andrei Yusupov dün yaptığı açıklamada, “İsyancılar sadece istihbarat değil, Rus savaş suçlularına karşı başarılı bir askeri operasyon gerçekleştirmelerini sağlayan gerekli bilgileri de aldılar” dedi.

Sözcü, Ukrayna askeri personelinin çatışmaya dahil olup olmadığını ya da ülkede bulunup bulunmadığına dair bilgi vermedi. Ayrıntıları şu anda tartışmayacağını, ancak gelecekte daha fazla bilgi olacağını söyledi.

On yılı aşkın bir süredir ülkenin kuzeyinde çeşitli isyanlarla mücadele eden Mali hükümeti, 2020 yılında askeri cuntanın iktidarı ele geçirmesinin ardından Wagner'den yardım istedi.

ABD, geçen yıl Mayıs ayında Wagner'in Mali'deki liderine, grubu buradaki operasyonlarını Ukrayna'daki savaş için askeri teçhizat koridoru olarak kullanmakla suçlayarak yaptırımlar uyguladı.

Kiev Post gazetesi dün, Malili isyancıların Ukrayna bayrağı taşıdığını gösteren bir fotoğraf yayınladı.

Kiev'deki Ukrayna Güvenlik ve İşbirliği Merkezi Direktörü Sergey Kuzan, Ukrayna'nın Afrika'da neden Wagner'i hedef almak isteyebileceğine dair şu değerlendirmeyi yaptı:

Moskova için Wagner'in bulunduğu Afrika ülkeleri, altın, elmas, gaz ve petrol gibi kaynakları ele geçirmesini sağlayan ve paranın, Rus saldırganlığını finanse etmede kullanıldığı bir çıkar alanıdır.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU