Haiti Başbakanı Conille röportajdan korumaların ateşiyle çıktı

Conille'in CNN röportajı sırasında da silah sesleri duyuldu

Conille, iki hafta önceki açıklamasında başkenti çetelerden geri alacağını vaat etmişti (Reuters) 

Haiti Başbakanı Garry Conille, Amerikan medya kuruluşu CNN'e röportaj verdiği hastaneden ofisine dönerken güvenlik görevlileri onu korumak için etrafa ateş açtı.

CNN'in bugünkü haberinde, başkent Port-au-Prince'de yer alan General Hospital adlı hastane binasında gerçekleştirilen söyleşi sırasında etraftan üst üste silah sesleri duyulduğu aktarıldı. 

Söyleşinin ne zaman yapıldığına dair bilgi paylaşılmazken, Conille'in röportaja devam ettiği ve silah sesleriyle ilgili yorum yapmadığı yazıldı. 

Röportajın ardından Conille ve CNN ekibinin, hastane binasından özel araçlarla uzaklaştırıldığı, bu sırada Haiti liderinin korumalarının etrafa birkaç el ateş açtığı bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haiti Ulusal Polisi ve Kenya liderliğindeki Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu'ndan yapılan ortak açıklamada, bu atışların başbakanı korumak için yapıldığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) kararıyla oluşturulan Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu, Haiti Ulusal Polis gücüne destek sağlıyor. Kenya liderliğinde faaliyet gösteren misyon BM'ye bağlı.

Yetkililer, söyleşinin ardından yaşanan olayda kimsenin yaralanmadığını ve Conille'in güvenli şekilde ofisine döndüğünü bildirdi. 

Temmuz 2021'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikast düzenlenmesi ve aynı yıl ağustosta 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan 7,2 büyüklüğünde bir deprem yaşanması Haiti'deki toplumsal huzursuzluğu artırdı. 

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarına bağımlıyken, Port-au-Prince'in yüzde 80'ini çeteler kontrol ediyor.

Ülkedeki şiddet olayları eski Başbakan Ariel Henry'nin Nisan 2024'te istifa etmesine, geçici başkanlık konseyinin kurulmasına ve Conille'in yeni başbakan olmasına yol açtı.

Kenya, Haiti'de artan çete şiddetini sonlandırmak amacıyla görevlendirilen 400 kişilik ilk polis gücünü 25 Haziran'da, 200 kişilik polis gücünü ise 16 Temmuz'da gönderdi.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU