İsrail, Filistin asıllı doktorları Gazze'ye sokmuyor

"Çok üzücü ve rahatsız edici"

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 172'si çocuk, 10 bin 798'si kadın 39 bin 90 Filistinli öldürülürken, 90 bin 147 kişi yaralandı (Reuters)

İsrail'in Filistin asıllı doktorların Gazze'ye girişine izin vermediği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) iç yazışmalarını inceleyen Amerikan medya kuruluşu CNN, kısıtlamaların yabancı ülkelerde yaşayan Filistin kökenli doktorlara uygulandığını yazdı.

CNN'in görüştüğü Filistin asıllı ABD'li doktor Jiab Suleiman, geçen ay Gazze Şeridi'ndeki acil yardım çalışmalarına katılmak için Ürdün'den bölgeye girmek istediğinde kendisine izin verilmediğini ifade etti. 

Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırısıyla başlayan savaştan bu yana iki kez Gazze'ye gidip görev yaptığını belirten doktor, İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi'nin (COGAT) iznini son anda iptal ettiğini söyledi. 

ABD merkezli insani yardım kuruluşu Rahma'nın tıbbi misyon sorumlusu Suleiman, COGAT'a atıfla şu ifadeleri kullandı: 

Bana 'Filistinli kimliğiniz nedeniyle reddedildiniz' dediler. Sırf etnik kökeni nedeniyle Filistinli olduğundan bir insanın bir görev için savaş bölgesine girişine izin verilmemesi çok üzücü, can sıkıcı ve rahatsız edici.

CNN, İsrail'in yeni politikasına dair bu bilgilerin, DSÖ'nün hazirandaki iç yazışmalarında yer aldığını aktardı. Mesajlaşmalarda Filistin kökenli sağlık çalışanlarının bölgedeki görevlerde yer almasının gittikçe zorlaştığı belirtiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ'nün Gazze'deki ekiplere gönderdiği bir e-postada, İsrail'in "Filistin kimliği olsun ya da olmasın, Filistin'de doğmuş ya da daha önceden buraya yerleşmiş ebeveynlere veya büyükanne ve büyükbabaya" sahip sağlık çalışanlarının bölgeye girişinin engellendiğini bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli yardım kuruluşu Filistinlilere Tıbbi Yardım'ın program direktörü Sameer Sah, "Filistin kökenli veya Filistin pasaportuna sahip çifte vatandaşlara bölgeye girmelerinin mümkün olmadığını söylemek zorunda kalıyoruz" dedi. 

CNN, Tel Aviv yönetiminin bu politika değişikliğinin, İsrail ordusunun mayısta Mısır sınırındaki Refah şehrinde kara harekatı başlatmasının ardından geldiğine dikkat çekti. 

İsrail güçleri, Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirmiş, buradan yapılan tıbbi yardımları da engellemişti. 

Savaştan önce Filistinli ya da farklı pasaportlara sahip Filistin kökenli sağlık görevlileri, Gazze Şeridi'ne girmek için İsrail yönetimine başvuru yapıyor ve genellikle sorun yaşamıyordu. 
 


COGAT'tan CNN'e gönderilen açıklamada, Filistin kökenli sağlık görevlilerinin Gazze'ye girişinin engellenip engellenmediğine yönelik doğrudan bir yanıt verilmedi. 

Açıklamada, hastanelere tıbbi ekiplerin ve yedek personelin getirilmesi için çaba sarf edildiği öne sürülürken, "İsrail, uluslararası topluma, güvenlik incelemesine tabi olmak kaydıyla yabancı çalışanlardan oluşan sağlık ekiplerini getirme imkanı tanımaktadır" dendi. 


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU