Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İsrail'in Han Yunus'taki "güvenli bölgeye" üç gündür düzenlediği saldırılarda 129 Filistinli öldü

Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail'in Han Yunus kentinde "güvenli" olduğunu iddia ettiği bölgeye son 3 günde düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 129'a yükseldiğini duyurdu.

Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi'nden konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail'in Han Yunus kentine son 3 günde düzenlediği saldırılarda 129 kişinin öldüğü, 416 Filistinlinin yaralandığı 44 kişinin de kayıp olduğu bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, yaralılardan 100'ünün henüz hastanelere sevk edilmediği kaydedildi.

İsrail saldırılarında 237 ev ve bina hasar görürken, 22 ev de sakinleri içerisindeyken bombalandı.

İsrail ordusunun, Han Yunus'ta Selahaddin Caddesi üzerinde hareket eden her şeyi hedef aldığına dikkat çekilen açıklamada, yaralılara ve cansız bedenlere ulaşmanın engellendiği belirtildi.


Ukrayna: Çin'in Rusya'ya silah vermeyeceği doğrulandı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Çin'in Rusya'ya silah vermeyeceği konusunun, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın Çin'deki temasları sırasında da doğrulandığını bildirdi.

Zelenskiy gece saatlerinde Ukrayna halkına hitaben paylaştığı geleneksel görüntülü mesajında, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Konuşmasında Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'nın Çin'de resmi temaslarda bulunduğunu hatırlatan Zelenskiy, bunun uzun bir aradan sonra Çin'e gerçekleştirilen ilk üst düzey ziyaret olduğunu vurguladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in daha önce kendisine, Çin'in Rusya'ya silah vermeyeceğini söylediğini kaydeden Zelenskiy, bu konunun Kuleba'nın temasları sırasında da doğrulandığını bildirdi. Zelenskiy, şu ifadeleri kullandı:

"Çin'in Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğine dair açık bir sinyal var. Aynı zamanda Çin lideri Şi Cinping'in bana Çin'in Rusya'ya silah sağlamayacağını söylediği de doğrulandı. Ukrayna'ya döndükten sonra Bakan'dan ayrıntılı bir rapor bekliyorum."


Washington'da binlerce kişi Netanyahu'ya karşı sokakta

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze politikasına tepkilerini ortaya koymak üzere toplanan binlerce kişi, Washington'da Beyaz Saray ile Kongre arasındaki ana güzergah olan Pennsylvania Caddesi'ni trafiğe kapattı.

Amerikalı Müslümanlar ve Filistinliler kadar Netanyahu'nun politikalarına karşı çıkan çok sayıda Yahudi sivil toplum örgütü ile insan hakları aktivistleri de İsrail Başbakanı'nı protesto için bir araya geldi.

Ellerinde "Gazze'de hemen ateşkes", "Soykırımcı Bibi", "Soykırımcı Biden", "Özgür Filistin" ve benzeri yazıları içeren pankartlar taşıyan göstericiler, sık sık Netanyahu aleyhinde slogan attı.

Netanyahu'nun kaldığı Watergate Oteli'nin çevresinde akşam saatlerinde bir araya gelen Filistin destekçisi göstericiler, ellerinde pankartlar ve attıkları sloganlarla Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulundu.

Netanyahu ve ABD Başkanı Joe Biden aleyhinde "soykırımcı" şeklinde sloganlar atan göstericiler, uzun süre otelin önünden ayrılmadı.

Öte yandan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Filistin destekçisi bazı göstericilerin, gece geç saatlerde otelin içine girerek yaklaşık yarım saat yangın alarmını çalıştırmaları ve İsrail heyetinin kullandığı masaya böcek dökmeleri yer aldı.

Görüntülerde, masaya dökülen kum yığını içindeki çok sayıda kurt, hamam böceği ve solucan dikkati çekti.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı Kongre binasına yaklaştırılmayan göstericilerin gün boyunca Beyaz Saray ile Kongre binası arasındaki ana arterlerde protestolarına devam etmesi bekleniyor.


Türkiye, Birleşik Görev Kuvveti komuta görevini Brezilya'dan devraldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Aden Körfezi'nde ticaret gemilerine yönelik deniz haydutluğu faaliyetlerine karşı teşkil edilen Birleşik Görev Kuvveti (CTF-151) komutasının devralındığını bildirdi.

MSB'den yapılan açıklamada, Birleşik Görev Kuvveti (CTF-151) komuta görevi devir tesliminin, Bahreyn'in başkenti Manama'da konuşlu Birleşik Deniz Kuvvetleri (Combined Maritime Forces-CMF) Karargahında Brezilya'dan devralındığı kaydedildi.

Açıklamada, CTF-151'in komutasının daha önce 6 kez Türkiye tarafından icra edildiği hatırlatılarak, 24 Temmuz 2024-22 Ocak 2025 tarihleri arasında ise 7'nci defa gerçekleştirileceği bildirildi.


TBMM'de kavga çıktı

TBMM Genel Kurulu'ndaki vergi görüşmeleri sırasında AK Parti ve DEM Partili milletvekilleri arasında kavga çıktı.

DEM Parti milletvekili Ali Bozan'ın, "AKP hırsızlık yapıyor. Terbiyesiz de ahlaksız da sizsiniz" şeklindeki sözleri tansiyonu artırırken, bu konuşmanın ardından AK Partili vekiller Bozan'ın üzerine yürüdü. Çıkan arbedede Bozan'ın yere düştüğü görülürken, Meclis polisi olaya müdahale etti.

Yaşanan gerginlik nedeniyle oturuma ara verildi.


Almanya ve Birleşik Krallık, "Ortak Savunma Deklarasyonu" imzaladı

Almanya ve İngiltere arasındaki askeri işbirliğini artırmak amacıyla "Ortak Savunma Deklarasyonu" imzalandı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ve İngiltere Savunma Bakanı John Healey'nin Berlin'de imzaladığı deklarasyon her iki ülkede de savunma sanayisinin güçlendirilmesi, silah ve mühimmatın geliştirilmesi, üretim ve tedarikte daha yakın işbirliğini, silah sistemleri ve mühimmat için aynı standartların kullanımını içeriyor.

Almanya Savunma Bakanı Pistorius, imza sonrası yaptığı açıklamada, İngiltere ile lişkileri yeni bir zemine oturtmak istediklerini belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan çıkarmamız gereken derslerden biri de budur. NATO içindeki Avrupa ayağı güçlendirilmelidir." dedi.

İngiltere Savunma Bakanı Healey ise deklarasyonu iki ülke arasında daha derin bir savunma işbirliğine yönelik önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Almanya ile mevcut işbirliğine dikkati çeken Healey, "Birlikte mücadele ediyoruz, birlikte eğitim yapıyoruz ve birlikte bira içiyoruz." diye konuştu.


Bağcılar'da cami imamını okla vurdular

Bağcılar Merkez Mahallesi'ndeki bir camide imamlık yapan D.K., caminin yakınlarında sağ omuzundan okla vurularak yaralandı.

Haber verilmesi üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edilirken, vatandaşlar yaralı D.K'yi yakındaki hastaneye götürdü. Hastanede tedavi altına alınan D.K'nin hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri ise olayın ardından yaptığı çalışmada, D.K'yi okla vurduktan sonra kaçan şüpheli M.F.G'yi yakaladı.


İstanbul Milletvekili Özdemir: İYİ Parti’den, gönül bağımı kopardığım için ayrılmış bulunmaktayım

İstanbul milletvekili Nimet Özdemir, İYİ Parti'den istifa ettiğini açıkladı. İstifa açıklamasını sosyal medya hesabından yapan Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

Siyasi hayatımın başlangıç noktası ve inandığım değerler uğruna büyük mücadele verdiğim İYİ Parti’den, gönül bağımı kopardığım için ayrılmış bulunmaktayım. 

Bir Vekil olarak, sadece beni seçenlerin, seçim bölgemdeki vatandaşlarımızın değil, bütün Türkiye’nin Vekili olduğumun bilincindeyim.  

Seçim kampanyamı; Yetiştirme Yurtlarından çıkan kız çocuklarımız, hem anne hem baba olmak zorunda olan kadınlarımız, engellilerimiz ve sahipsiz hayvanlarımıza çare olacak mücadele için girdiğimi, bu vesileyle de Vekilliği kazandığımı biliyorum. 

Sözünü verdiğim dört başlık başta olmak üzere, vatandaşlarımızın yaşadıkları sorunlara çare olmak adına çalışmalarıma devam edeceğimden emin olun. 

Benim için önemli olan; değerlerimden, inançlarımdan vazgeçmeden bunları savunmak. Bundan sonraki Vekillik hayatımda bu ilkeler doğrultusunda tüm gücümle çalışmaya devam edeceğim. Bana oy verenleri utandırmayacağım.

 


CHP’li Başarır: Cumhurbaşkanını halkımıza şikayet ediyorum, belediye başkanlarımızı tehdit ediyor, şehirlerimizi yaşanmaz hale getiriyor

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine yanıt verdi.

Başarır, "Bu ülkenin cumhurbaşkanı olamadın. Tasarruf tedbirleri belediyelere... Şimdi sigorta borçlarını bir kalemde keseceğim diyorsun. Yani suların, asfaltın musluğunu kesecek hizmet yaptırmayacaksın. Biz buna izin vermeyiz. Ben buradan cumhurbaşkanını halkımıza şikayet ediyorum.  Belediye başkanlarımızı tehdit ediyor, şehirlerimizi yaşanmaz hale getiriyor. İşte sen bu yüzden kaybettin" dedi.

Erdoğan, "Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan birikmiş borçlarını ödesin" demiş,  belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kaynağından borçların tahsiline başlayacağını kaydetmişti.


Ayasofya'nın ibadete açılışının yıl dönümünde ziyaretçilere yemek dağıtıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü korumasında olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılışının 4. yıl dönümü kutlanıyor.

Ayasofya'da ibadete açılışının yıl dönümünde öğle namazı öncesi Kur'an okundu, dualar edildi. Öğle namazının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğünce ziyaretçilere yemek dağıtıldı. İstanbul Valisi Davut Gül ile Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan da halka yemek ikramında bulundu.

Vali Gül, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ayasofya'nın İstanbul'un fethinin simgesi olduğunu belirterek, "Hem vatandaşlarımızda hem de kurumlarımızda ayrı bir heyecan var. Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla açılan caminin bugün mülkiyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait. Müdürlük tarafından da buraya gelen ziyaretçilere yemek ikramı yapılıyor. Müftülüğümüzle, Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün birlikte yaptığı bu organizasyonu Fatih Belediyemiz koordine ediyor. Ben üçüne de teşekkür ediyorum. Allah sonsuza kadar Ayasofya Camini, cami olarak korumayı nasip etsin" dedi.

Mehmet Ergün Turan ise Ayasofya'nın 86 yıl müze olarak hizmet verdiğini ve 4 yıl önce tekrar ibadete açıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

Ayasofya sayın Cumhurbaşkanımız, kurumlarımızın emeğiyle ibadete açılarak, bugünlere geldi. Çok emeğimizin olmamasına rağmen kendi dönemimizde Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla iftihar ediyoruz. Dört yıldır da burada sayın valimizin öncülüğünde Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığımızla beraber Fatih Belediyesi olarak da Ayasofya'ya ve Ayasofya'yı son 4 yılda ziyaret eden 25 milyon insana hizmet ediyoruz. Bundan da şeref duyuyoruz. İnşallah kıyamete kadar Ayasofya'nın cami olarak devam etmesine dua ediyoruz.


İsrail'in 292 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 39 bin 145'e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 292 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 "katliam" gerçekleştirdiği, bahsi geçen saldırılarda 55 Filistinlinin daha öldürüldüğü, 110 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 39 bin 145'e, yaralananların sayısının da 90 bin 257'ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Bakan Tekin: Mevzuata uymayan Fransız okullarına işlem yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM'de AK Parti Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Tekin, kendi ülkelerinin müfredatını uygulayarak Türk öğrenci kaydına izin verilmeyen okullara ilişkin şunları söyledi:

Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Mevzuat içerisine girerlerse eğitimlerine devam edecekler. Girmezlerse yok hükmündeler zaten. Bizim arzu ettiğimiz şey şu; bir yasal mevzuatımız var, bir de anayasamızın uluslararası sözleşmelerle ilgili 90'ıncı maddesi çerçevesinde ülkelerle yaptığımız uluslararası anlaşmalar var. Bu nedenle bu okulların hukuki statüye kavuşması için uluslararası sözleşme yapılması gerekiyor.

Biz bu bahsi geçen, yasal dayanağı olmayan 12 okulun uluslararası sözleşmeyle, karşılıklı iki ülkenin anlaşacağı zemininde yasal dayanağa gelmesini arzuluyoruz. Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyor, Pakistan'da görüşmelerimiz devam ediyor. Uluslararası sözleşme yapalım, biz de karşılıklı olarak özellikle Avrupa'daki Türk vatandaşlarımızın çocuklarının, eğitim öğretim hakkından demokratik özgür bir biçimde, kendi kültürlerini ana dillerini öğrenebilecekleri bir şekilde uluslararası sözleşme yapmak için çaba sarf ediyoruz.


Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den Yunan Bakan Georgiadis'e yanıt:  Turistik gezi için bekliyoruz

Açıklama: Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis'in bir televizyon kanalına yaptığı, "Türkiye havacılıkta sıfır. F-35'lerle Ankara'ya bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerine Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler yanıt verdi.

AK Parti Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, yılda 60 milyon turistin Türkiye'ye geldiğini dile getirerek, "Turistik gezi için bekliyoruz" dedi.


Fenerbahçe: En-Nesyri bugün İstanbul’a geliyor

Fenerbahçe Kulübü, 27 yaşındaki Faslı forvet Youssef En-Nesyri'nin transferi konusunda kendisi ve kulübü Sevilla ile görüşmelere başlandığını duyurdu.

Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, "En-Nesyri sağlık kontrolünden geçmek ve transfer görüşmelerini ilerletmek üzere bugün İstanbul'a gelecektir." denildi.


Nepal'de kalkış sırasında pistte kaza yapan uçaktaki 18 kişi öldü

Nepal'ide The Kathmandu Post gazetesinin haberine göre, Tribhuvan Uluslararası Havalimanı'nda 19 kişiyi taşıyan bir uçak, kalkış sırasında kayarak kaza yaptı. Tribhuvan Uluslararası Havalimanı Sözcüsü Subash Jha, yaptığı açıklama, Saurya hava yolu şirketine ait uçaktaki 18 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını, pilotun da hastaneye kaldırıldığını belirtti.

The Kathmandu Post'a konuşan görgü tanıkları, uçağın kalkış pistinin güney kısmından hareket ettiğini ve kanat ucunun yere çarpmasıyla aniden takla attığını söyledi.


Havalı tüfekle kedilerin öldürülmesine 4 yıla kadar hapis talebi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameye göre, Çankaya ilçesi Ertuğrulgazi Mahallesi'nde 25 Aralık 2023'te Seçil Pınaroğlu, ikametinde beslediği kedilerden bir kısmının rahatsızlanması üzerine hayvanları veteriner kliniğine götürdü. Hayvanlardan biri tedavi görürken öldü. Tedavi edilen kedilerin vücutlarında havalı tüfek mermisi bulunması üzerine Pınaroğlu, hayvanların durumuna ilişkin Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Patoloji bölümünden rapor aldı. Yapılan araştırmalar ve alınan tanık ifadeleri kapsamında söz konusu olayı gerçekleştiren şahsın şüpheli Ömer Ayhan Açmaz olduğu tespit edildi.

İddianamede ifadesine yer verilen Açmaz, söz konusu kedileri hedef alarak ateş etmediğini, havalı tüfekle korkutma amaçlı metruk binalara doğru ateş ettiğini ve öldürme amacının bulunmadığını beyan etti. İddianamede, "Şüpheli Açmaz'ın müştekilerin koruması ve gözetimi altında bulunan kedilere havalı tabancayla ateş ederek ölümlerine neden olarak üzerine atılı 5199 Sayılı yasanın 28/A-2 maddesinde belirtilen 'bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçunu işlediği, şüphelinin ikrarı ve tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi. Açmaz, hakkında "bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme" suçundan 6 aydan 4 yıla kadar hapis talep edildi.


Ağrı Dağı'nda hayatını kaybeden 2 kişinin cenazelerini indirme çalışması sürüyor

Ağrı Dağı'nda tırmanış yaparken olumsuz hava koşulları nedeniyle kaybolan, daha sonra zirveye yakın yerde cesetleri bulunan Dilek Gökbulak ile Muhammed Halim Dalgın'ın cenazelerinin indirilmesi için, farklı illerden gelen 44 AFAD personeli ile UMKE ve jandarma ekipleri görev yapıyor. Dağın 4 bin 200 rakımlı kamp bölgesinde bulunan ekiplerin, cesetleri zirveye yakın noktada bulunan 2 kişinin cenazesini indirme çalışmaları, olumsuz hava koşullarına rağmen 3. gününde devam ediyor. Ekiplerin, havanın durumuna göre bu gece zirveye tırmanış yapıp sabaha doğru cenazeleri elle taşıyarak 4 bin 200 rakımdaki kamp alanına, oradan da atların sırtında 3 bin 200 rakımda bekleyen sağlık ekiplerine ulaştırması planlanıyor. Türk Kızılay Doğubayazıt Şubesi de ekiplere kumanya desteği veriyor.

20 Temmuz Cumartesi günü 5 bin 137 rakımlı Ağrı Dağı'na tırmanan gruptan 2 kişi, 5 bin 50 rakımda sis ve tipi nedeniyle mahsur kalmış, daha sonra kaybolmuştu. AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri, bölgede İHA destekli arama kurtarma çalışması başlatmıştı. 22 Temmuz'da iki kişinin cenazesi, yerel rehber Barzani Ceylan ve arkadaşı tarafından bulunmuştu.


AA: MİT, PKK’nın "Süleymaniye sorumlusu" Fırat ve beraberindekileri etkisiz hale getirdi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK’nın “Süleymaniye sorumlusu" Ömer Fırat ile beraberindeki 2 kişiyi Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de etkisiz hale getirdi.

AA’nn güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde şu bilgiler yer aldı:

Tolhildan" kod adlı Ömer Fırat ile beraberindeki İran uyruklu "Raman Renas" kod adlı İrfan Zendi ve "Cengaver Mikayil" kod adlı Hidayet Resuli'nin Süleymaniye'de bulunduğu belirlendi.

Teröristler, MİT tarafından hava harekatıyla etkisiz hale getirildi. Güvenlik kaynakları, TSK'nın Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda PKK/KCK mensuplarının, kendileri açısından güvenli bölge olarak gördükleri Süleymaniye'ye çekildiğini, terör örgütü için Süleymaniye kırsalının artık güvenli bölge olarak görülemeyeceğini belirtti.


Balina, zıplayarak tekneyi devirdi

ABD’nin New Hampshire kıyılarında devasa bir balina, zıplayarak tekneyi devirdi. Denize düşen 2 kişiyi çevredekiler kurtardı. 


ABD: Çin öncülüğünde Filistinli gruplar arasında sağlanan anlaşmayı inceleyeceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin'in öncülüğünde Filistinli 14 grubun üst düzey temsilcilerinin yürüttüğü uzlaşma görüşmeleri sonrası, aralarındaki bölünmüşlüğe son verme ve birlik oluşturma konusunda sağladıkları anlaşmayı inceleyeceklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtladı. Filistinli grupların imzaladığı "Pekin Diyaloğu"nun metnini henüz incelemediklerini belirten Miller, bunu yapacaklarını dile getirdi. Miller, "Ancak, çatışma sonrası Gazze'nin yönetimi ele alındığında, Hamas'ın bir rolü olamaz." diyerek, "Aylardır Hamas'ın terör örgütü olduğunu ifade ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. Gazze ve Batı Şeria'nın birleşerek Filistin Yönetimi tarafından yönetilmesini istediklerini aktaran Miller, "Hamas için bir rol öngörmüyoruz." ifadelerini tekrarladı. Miller, Çin'e bölgede gerginliğin artmasını engellemek için özellikle İran özelinde nüfuzunu kullanma çağrısında bulundu.


İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD'de kaldığı otele "Tutuklayın" yazısı yansıtıldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresine hitap etmek üzere geldiği Washington'da kaldığı otele lazerle "Savaş suçlusu Netanyahu'yu tutuklayın" yazısı yansıtıldı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre, Netanyahu'nun ABD Kongresine hitap etmek için geldiği Washington'da otelinin önünde yüzlerce gösterici Netanyahu'yu ve İsrail yönetiminin Gazze'deki saldırılarını protesto etmek için toplandı. Polis de otel önünde konuşlandı. Bazı göstericiler Filistin bayrakları salladı. Göstericiler, binaya yansıttıkları lazerle "Aranıyor. Savaş suçlusu Netanyahu'yu tutuklayın" çağrısında bulundu. Netanyahu, bugün Kongreye hitap edecek. 

 


Hamas: Paris Olimpiyatları'na ilişkin ölüm tehdidi videosu sahtedir ve İsrail uydurmasıdır

Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail'e bağlı hesaplar, olimpiyat oyunlarına katılacak olan işgalcilere ölüm tehditleri içeren ve Filistin direnişine atfedilen sahte bir video yayınladı" ifadelerini kullandı. Rişk, bu görüntülerin, İsrail’in Filistin direnişinin imajını kötülemek için yürüttüğü propagandanın bir parçası olduğuna dikkati çekerek, Gazze Şeridi'nde soykırım savaşı yürüten İsrail'in tüm alanlarda boykot edilmesi yönündeki çağrılara destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Sosyal medyada, yüzünü Filistin kefiyesiyle kapatan ve gömleğinde Filistin bayrağı olan bir kişinin görüntüleri yayılmaya başlamış, zayıf bir Arapça aksanıyla yabancı olduğu anlaşılan bu kişi, görüntülerde şu ifadeleri kullanmıştı:

Siyonist rejime (İsrail) karşı mücadelemiz devam ediyor. Fransız halkı ile Cumhurbaşkanı (Emmanuel) Macron, siyonist rejimin Filistin halkına karşı yürüttüğü canice savaşta destek verdiniz. Siyonistleri Olimpiyat Oyunları'na davet ettiniz ve yaptıklarınızın bedelini ödeyeceksiniz, Paris sokaklarından kan nehirleri akacak.

Aynı kişi görüntüyü, bir oyuncağın kesik kanlı başını havaya kaldırarak sona erdirmişti. İsrail'in, Fransa'nın 26 Temmuz'da ev sahipliği yapacağı Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılacağı açıklanmıştı.


BM: Sudan'da 23 milyon kişinin gıdaya erişimi yok

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'da 23 milyon kişinin yeterli gıdaya erişimi olmadığını, 750 bin kişinin ise kıtlığın eşiğinde bulunduğunu bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Sudan halkının "en kötü senaryoyla" karşı karşıya olduğunu söyledi.

Dujarric, Sudan insani yardım planı için gerekli olan yıllık 2,7 milyar doların sadece yüzde 30'unun fonlandığını söyledi.

Sudan'da 23 milyon kişinin yeterli gıdaya erişimi olmadığını ifade eden Dujarric, "Örnek verecek olursak, bu Avustralya'nın tüm nüfusuna tekabül ediyor." dedi. Dujarric, 750 bin kişinin ise kıtlığın eşiğinde olduğu bilgisini paylaşarak, yağmur sezonunda durumun daha da kötüleşeceğine işaret etti.


ABD Kongresi'nde toplanan yüzlerce Yahudi, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu protesto etti

ABD Kongresi'nde toplanan yüzlerce Yahudi, Kongre'ye hitap etmek üzere Washington'a gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya karşı protesto düzenledi ve Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulundu.

ABD Kongre binasında bir araya gelen yüzlerce Yahudi aktivist, Netanyahu'yu ve İsrail yönetiminin Gazze'deki saldırılarını protesto etti.

Yere serdikleri üzerinde "Şimdi ateşkes" yazılı pankartlarla Gazze'de ateşkes taleplerini ifade eden göstericiler, "Gazze yaşasın", "Özgür Filistin", "Soykırımı durdurun" şeklinde slogan attı.

İsrail'in silahlandırılmasının durdurulması isteğini içeren pankartlar da açan göstericiler, sık sık Netanyahu aleyhinde slogan attı ve acil ateşkes çağrısında bulundu.

Göstericilerin etrafında çember oluşturan Kongre polisi, daha sonra bazı göstericileri kelepçeleyerek gözaltına aldı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU