Trump: "Kim Jong-un'u beyzbol maçına götürmek isterim"

2019'da Trump, Kuzey Kore'yi ilk ziyaret eden görevdeki ABD Başkanı olmuştu

Cumartesi günü Michigan'da düzenlenen kampanya mitinginde konuşan Donald Trump, Kim Jong-un'la olan dostluğuyla övündü ve Kuzey Kore liderini beyzbol maçına götürmek istediğini söyledi (Reuters)

Donald Trump cumartesi günü Michigan'da düzenlenen mitingde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la dostluklarından övgüyle bahsederken onu bir beyzbol maçına götürmek istediğini söyledi.

Eski ABD Başkanı, görevdeyken Kim'le çok iyi "anlaştığını" belirtti.

Trump, Kuzey Kore lideri hakkında şunları söyledi:

İyi geçinmek iyidir, kötü değil. Ona 'neden başka bir şey yapmıyorsun' derdim. Tek yapmak istediği nükleer silah satın almak ve yapmak.

Ona 'rahatla, sakin ol' dedim. Elinde yeterince var. O kadar çok nükleer silahı var ki.

Dedim ki, 'rahatla, bir beyzbol maçına gidelim, sana nasıl beyzbol oynanacağını göstereceğim. Yankees'i izlemeye gideriz.

Eski Başkan perşembe günü Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde düzenlenen Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de de benzer söylemlerde bulunmuştu.

Trump açılış konuşmasında "Onunla iyi anlaşıyorum, o da beni başkan olarak görmek istiyor" dedi.

Bence beni özlüyor, eğer bilmek istiyorsanız.

Trump ve Kim Jong-un

Trump tartışmalı bir şekilde Kuzey ve Güney Kore sınırında Kim'le görüşmüştü (AP)


Oval Ofis'te görev yaptığı süre boyunca diktatörle yüz yüze görüşmeler gerçekleştiren Trump, 2019'da Kuzey Kore'yi görevdeyken ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre Kuzey Kore dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri. Örgüt, Kim'in liderliği altında "hükümetin işkence, infaz, hapis, zorla kaybetme ve zorla çalıştırma tehditlerini kullanarak korkuyla itaati sürdürdüğünü" bildiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna rağmen Trump, Kim'in liderliğini övüyor.

Trump 2019'da X/Twitter'da "Yanılıyor olabilirim ama Başkan Kim'in ülkesi için büyük ve güzel bir vizyonu olduğuna inanıyorum ve bu vizyonu sadece benim başkan olduğum Birleşik Devletler gerçekleştirebilir" yazmıştı.

Ancak Trump diktatörlerle dirsek temasına yabancı değil. Macaristan'da demokrasinin gerilemesine yol açan radikal sağcı yönetici Viktor Orbán'la uzun yıllara dayanan bir dostluğu var.

Freedom House, Macaristan'ı sadece "kısmen özgür" diye değerlendiriyor ve ülkenin göçmenlik ve LGBTQ+ karşıtı politikalarının yanı sıra "muhalif grupların, gazetecilerin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini engelleyen" politikalarına dikkat çekiyor.

Trump aynı Michigan mitinginde Orbán'dan da bahsetmiş ve otoriter liderden aldığını iddia ettiği övgüleri anlatmıştı.

Viktor Orbán... dünyanın paramparça hale geldiği ve savaşların her yere yayıldığı bir dönemde sorunun ne olduğu sorulduğunda, 'Trump'ı geri getirin. Her şey sona erecek' dedi. Her şey sona ermişti.

Macar lider de benzer şekilde Trump'ı övmüş ve bu yıl Washington'da bir araya geldiklerinde eski başkanı "iyi dostum" diye nitelemişti.

Trump ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i (hatta 2018'de Helsinki'deki bir basın toplantısında ABD istihbaratının yerine onun tarafını tuttu) ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i de defalarca övdü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU