İnsanların 1,3 milyon yıl önce Avrupa'ya nasıl gittiği ortaya çıktı

Kıtadaki en eski hominid kalıntıları saptandı

İspanya'nın Orce bölgesindeki kayaçlar, hominidlerin Avrupa'ya ne zaman gittiğini ortaya çıkardı (Lluís Gibert)

Avrupa'daki en eski hominid kalıntılarını tespit eden bilim insanları, eski insanların kıtaya 1,3 milyon yıl önce Cebelitarık Boğazı'ndan gittiğini öne sürdü. 

Modern insanların da içinde yer aldığı hominid familyasının, Afrika'dan Avrupa'ya nasıl ve ne zaman gittiği sorusuna uzun süre boyunca cevap arandı. 

Teorilerden birinde eski insanların Asya'dan kara yoluyla Avrupa'ya ulaştığı öne sürülürken, bazı bilim insanları da Cebelitarık Boğazı'nın kullanıldığı görüşünde.

Yakın zamanda Earth-Science Reviews adlı hakemli dergide yayımlanan bir çalışmada ikinci teoriyi destekleyen kanıtlar bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya'nın güneydoğusundaki Orce'de yer alan üç kazı alanında daha önce keşfedilen 5 insan kalıntısını yeniden tarihlendiren araştırmacılar, fosillerin bulunduğu tortulların tuttuğu manyetik kayıtlardan yararlandı.

Manyetik kayalar, içinde oluştukları manyetik alanın yönüne dair bir kayıt tutuyor. Dünya'nın kutuplarının zaman zaman tersine dönmesi, bu kayaçları diğer yöntemlerden daha isabetli bir şekilde tarihlendirmeye imkan tanıyor.

Analiz sonucunda Venta Micena'daki fosillerin 1,32 milyon, Barranco León'dakilerin 1,28 milyon ve Fuente Nueva'dakilerin de 1,23 milyon yıl öncesine ait olduğu ortaya çıktı. Bunlar, Avrupa'da bulunan en eski hominid kalıntıları. 

Bunlardan önce Avrupa'da bulunan en eski hominid kalıntıları, 200 bin ila 400 bin yıl daha yeni. Daha yeni kalıntıları içeren Sima del Elefante adlı bölge, boğazın kullanılmadığını düşündürüyordu fakat son bulgular Cebelitarık Boğazı teorisini kuvvetlendiriyor. 

Bilim insanları bölgedeki hayvan kalıntılarını da incelerken araştırmanın başyazarı Lluís Gibert "Sonuçlar, Orce'nin küçük ve büyük faunasının, örneğin Sima del Elefante'ninkinden daha ilkel olduğunu gösteriyor" diyor. 

Domuzların atalarının kalıntılarını da bulamayan ekibe göre bu, bölgenin daha eski olduğunun bir diğer göstergesi. "Bu hayvanların Asya'dan göçtüğü kabul ediliyor" diyen Gibert ekliyor: 

Bir ila bir buçuk milyon yıl önce hiçbir Avrupa bölgesinde bulunmayan bu hayvanların Sima del Elefante'de bulunması, Orce faunasının daha eski olduğunu destekliyor.

Yani bu insanlar ya Asya üzerinden Avrupa'ya hiçbir iz bırakmadan geçti ya da Cebelitarık Boğazı'nı kullandı. 

Araştırma ekibi ikinci teorinin daha muhtemel olduğunu belirtirken, hominidlerin Afrika'dan ayrıldıktan yaklaşık 500 bin yıl sonra Avrupa'ya vardığını düşünüyor. Bilim insanları bu durumu deniz ve boğazları geçmenin zorluğuna bağlıyor.

Cebelitarık Boğazı halihazırda yaklaşık 14 kilometre genişlikte fakat göçün yaşandığı dönemde tektonik hareketlerden dolayı daha dar olması muhtemel. 

Yine de boğazı geçen eski insanların bir taşıt kullandığı tahmin edilirken Gibert şöyle diyor:

İnsanlık, bir milyon yıl önce Flores Adası'nda (Endonezya) olduğu gibi, deniz engellerini aşmak için gerekli teknolojiye sahip olduğunda Avrupa'ya vardı.



Independent Türkçe, IFL ScienceScience Daily, Earth.com, Earth-Science Reviews

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU