Erkek intiharlarını "kadınların baskınlığına" bağlayan siyasetçi tepki topladı

"Kadın düşmanlığının ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor"

Bazı Twitter kullanıcıları, Kim'in açıklamalarının "Güney Kore'deki iş hayatında uygulanan ayrımcılığı" yansıttığını söyledi (Unsplash)

Güney Kore'de erkekler arasında artan intihar oranının, "kadınların toplumda baskın hale gelmesinden" kaynaklandığını savunan siyasetçi tepki topladı.

Ana muhalefetteki Kore Demokratik Partisi üyesi Kim Ki-duck, dün yaptığı açıklamada, son dönemde erkekler arasında artan intihar oranının "kadınların işgücüne katılımından" kaynaklandığını savundu. 

Kim, bu durumun erkeklerin işe girmesini ve kendileriyle evlenmek isteyen kadın bulmasını zorlaştırdığını iddia etti. 

Güney Kore'nin "kadın egemen bir topluma dönüşmeye başladığını" savunan Kim, bu durumun "erkek intihar girişimlerindeki artıştan kısmen sorumlu olabileceğini" ileri sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seul Belediye Meclisi'nde görev yapan siyasetçi, bu açıklamayı başkentteki Han nehrine atlayarak intihar etmeye çalışanlara ait istatistiklerden yola çıkarak yaptığını belirtti.

Belediyenin açıkladığı verilere göre nehirde intihar girişiminde bulunanların sayısı 2018'de 430'ken, 2023'te 1035'e yükseldi. 2018'de canına kıymaya çalışanların yüzde 67'sinin erkek olduğu, 2023'teyse bunun yüzde 77'ye yükseldiği ifade edildi. 

Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nden akıl sağlığı üzerinde uzmanlaşan Song In Han, Kim'in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirterek "Yeterli kanıt olmadan bu tür iddialarda bulunmak tehlikeli ve akılsızcadır" dedi.

Merkez sol Adalet Partisi'nden yapılan açıklamada Kim, "suçu Kore toplumunda cinsiyet ayrımcılığından kurtulmak için mücadele eden kadınların üzerine atmakla" suçlandı. Parti, siyasetçiden özür dilemesini isterken, oranlardaki artışın nedenlerinin "bilimsel ve doğru şekilde analiz edilmesi" çağrısında bulundu. 

Güney Kore Kadın Sendikası Direktörü Yuri Kim de şu açıklamayı yaptı: 

Bu tür yorumlar Güney Kore'de kadın düşmanlığının ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor. Kadınları işgücüne katıldıkları için suçlamak sadece toplumumuzdaki dengesizlikleri artıracaktır.

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, ülkede tam zamanlı istihdam edilen kadın ve erkek sayısı arasında büyük bir uçurum olduğuna işaret ederek, kadınların çoğunun geçici veya yarı zamanlı işlerde çalıştığını bildirdi. Kadınlara erkeklerden ortalama yüzde 29 daha az maaş ödendiği bilgisi de paylaşıldı.

Diğer yandan Güney Kore Sağlık Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada işyerlerinde, kamu kurumlarında ve hastanelerde intiharı önleme eğitiminin zorunlu hale getirileceğini duyurulmuştu.

Yılda bir kez düzenlenecek eğitimlerin çevrimiçi ya da yüz yüze gerçekleştirilebileceği belirtilmişti.


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU