Kuzey Kore'nin özel harekat birliği Rusya'ya gitti

Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay Pyongyang'ı ziyaret etmesinden bu yana iki ülke arasında gerçekleştiği açıklanan ilk askeri değişim

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un (AP)

Kuzey Kore, Rusya'ya özel harekat eğitim heyeti gönderdi ve bu, Ukrayna savaşı sürerken Asyalı komşular arasında askeri işbirliğinin yoğunlaşmasına dair Batı'nın endişelerini artırıyor.

Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay Pyongyang'ı ziyaret edip Kim Jong-un'la Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı imzalamasından bu yana iki ülke arasında gerçekleştiği açıklanan ilk askeri değişim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kore Merkezi Haber Ajansı, Kuzey Kore Halk Ordusu askeri eğitim heyetinin pazartesi günü Rusya'ya hareket ettiğini duyurdu. Heyete Kim Il-sung Askeri Üniversitesi Başkanı Kim Kum-chol liderlik ediyor.

Ziyaretin amacı ve süresi açıklanmadı.

Yonhap'ın haberine göre, Kuzey Kore'nin ilk liderinin adını taşıyan üniversite, askeri subaylar için bir eğitim enstitüsü. Kim Jong-un'un İsviçre'den döndükten sonra bu okulda eğitim gördüğüne inanılıyor.

Putin ve Kim'in imzaladığı stratejik ortaklık anlaşması karşılıklı savunma paktını da içeriyor ve iki ülkeyi de saldırıya uğramaları halinde birbirine yardımda bulunma yükümlülüğü altına sokuyor.

Anlaşma, Güney Kore ve bu mutabakatın büyük askeri sonuçları olabileceğinden endişe eden baş müttefiki ABD'yi öfkelendirdi.

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'yi ileri askeri teknolojiler ve ekonomik yardım karşılığında Ukrayna'daki savaşında kullanmak üzere Rusya'ya top, füze ve diğer silahları tedarik etmekle suçluyor. Hem Kuzey Kore hem de Rusya bu iddiaları reddediyor.

Kuzey Kore'yle yapılacak herhangi bir askeri alışveriş, üye ülkelerin Pyongyang'a askeri destek vermesini yasaklayan BM yaptırımlarını ihlal edecektir.

Bu hafta NATO zirvesine katılan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, yakın zamanda Reuters'a verdiği röportajda Rusya'yı Kuzey Kore'ye askeri yardım sağlamamaya çağırmıştı.

Rusya'nın Kuzey Kore'yle askeri işbirliğinin Avrupa ve Kuzey Kore yarımadasının güvenliği için "belirgin bir tehdit ve ciddi bir meydan okuma" olacağını söylemişti.

Ayrıca konuyu NATO zirvesinde tartışacağını belirtmiş ve Seul'le ilişkisinin gelecekteki yönünün "tamamen" Rusya'ya bağlı olduğunu iddia etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU