Putin ve Kim’in birbirilerine hangi hediyeleri verdiler?

Putin, Kuzey Kore liderine Aurus model lüks bir limuzin hediye etti

Putin, Pyongyang'daki Kim İl-sung Meydanı'nda düzenlenen resmi karşılama töreni sırasında Kim'in yanında yürürken / Fotoğraf: AP

Rus yapımı lüks bir araba, bir çay seti ve sanat eserleri... Tüm bunlar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un birbirilerine verdikleri hediyelerden bazıları.

Şarku’l Avsat’ı n İngiliz yayın kurumu BBC'den aktardığı habere göre Kim, Putin'i Kuzey Kore'ye yaklaşık çeyrek asır sonra ilk ziyaretini gerçekleştirdiği görkemli bir törenle karşıladı.

Putin, Kuzey Kore'yi son olarak 2000 yılı yazında ziyaret etmiş ve dönemin lideri Kim İl-sung ile bir araya gelmişti.

BBC’ye göre Kim, Putin’i mütebessim bir çehre ve samimi kucaklaşmalarla karşılarken, balonlar ve iki liderin yüzlerinin görüldüğü dev afişler Pyongyang'da Putin’in geçeceği güzergah üzerindeki binaları süsledi. Putin’in ziyareti şerefine bir çay töreni ve bir konser düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya’nın resmi haber ajansları, Rusya Devlet Başkanı'nın uluslararası ilişkilerden sorumlu yardımcısı Yuri Ushakov’un açıklamasına dayandırdıkları haberlerde Kim ile yaklaşık iki saat görüşen Putin'in Kuzey Kore liderine Aurus model lüks bir limuzin hediye ettiğini aktardılar.

İki lider, Putin'in direksiyonda oturduğu bir Aurus’a binerken görüntülendi.

Putin, geçtiğimiz şubat ayında Kim'e Rus liderin kendisinin de kullandığı Rus yapımı Aurus model bir limuzin daha hediye etmişti. Araç BM’nin uyguladığı yaptırımlar ihlal edilerek Kuzey Kore'ye teslim edildi.

Bir araba tutkunu olan Kim’in lüks yabancı arabalardan oluşan bir koleksiyona sahip olduğuna inanılıyor. Kuzey Kore lideri Kim, daha önce bir Maybach limuzin, birkaç Mercedes, bir Rolls-Royce Phantom ve bir Lexus spor arabada görüntülenmişti.

Putin'in ayrıca Kim'e bir çay seti ve bir kılıç hediye ettiği de haberlerde yer aldı.

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre Ushakov açıklamasında, Kim’e hediye edilen çay setinin ‘çok güzel’ olduğunu söyledi.

Putin'e de ‘çok iyi hediyeler verildiğini’ belirten Ushakov, bu hediyelerin aralarında Putin'in büstünün de olduğunu ima ettiği sanat eserlerinden oluştuğunu kaydetti.

BBC’nin haberine göre Kim'in daveti üzerine iki günlük bir ziyaret için salı akşamı Pyongyang'a giden Putin, iki ülkenin uluslararası taraflarca tecrit edildiği bir dönemde birlik vurgusu yaptı.

İki ülke arasındaki ilişkiler son yıllarda, özellikle de Rusya'nın 2022 yılında Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana daha da gelişti.

Kuzey Kore'nin, her iki ülkeye karşı uygulanan uluslararası yaptırımlara rağmen, Rusya'ya savaş için top, roket ve balistik füze tedarik ettiği düşünülüyor.

İki lider son olarak geçtiğimiz eylül ayında, Kim’in Rusya'nın uzak doğusundaki Vostoçni Uzay Üssü’nü ziyaret ettiğinde bir araya gelmişti. Bu ziyaret Kim'in dört yıl sonra yaptığı ilk yurtdışı gezisiydi.

Putin, Kim'i bir sonraki görüşmeleri için Moskova'ya davet etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU