Donald Trump döneminin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien bir yandan eski ABD Başkanı'nın koltuğuna dönmesi ihtimaline karşı hazırlık yaparken diğer yandan da dış politika dergisi Foreign Affairs dergisine yazdığı makaleyle dikkat çekti.
58 yaşındaki avukat, Amerikan dergisinde dün yayımlanan "Kuvvet Yoluyla Barışın Dönüşü" adlı makalesinde, Trump'ın kasımdaki seçimlerde kazanması halinde dış politikanın nasıl olacağının çerçevesini çizdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
O'Brien, nükleer silah denemelerinin tekrar başlatılması ve plütonyumla uranyum üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini savundu.
ABD'nin daha şahin bir pozisyon almasının rakipleri hizaya getirdiğini ve Biden'ın zayıflığının onları cesaretlendirdiğini iddia etti.
2019-2021 döneminde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı olan O'Brien, 1992'den beri nükleer test yapmayan ABD'nin artık bu duruma son vermesi gerektiğini öne sürdü.
Washington'a, Rusya ve Çin'in toplam nükleer silah sayısını aşmak için harekete geçme çağrısı yaptı. Amerikalı Bilim İnsanları Federasyonu'na göre ABD'de 5 bin 44, Rusya'nın 5 bin 580, Çin'inse 500 nükleer savaş başlığı var.
Biden yönetimi bu konuda Cumhuriyetçilerden ayrılıyor. O'Brien'ın halefi Jake Sullivan geçen yıl şu ifadeleri kullanmıştı:
Birleşik Devletler'in caydırıcılık için rakiplerinin toplamından daha fazla nükleer güce sahip olmasına ve bunun için nükleer silahlarını artırmasına gerek yok. Biz o konuda gereken dersi aldık.
Silahların kontrolü konusunda uzman isimlerden de bu önerilerin küresel nükleer silahlanma yarışını hızlandıracağı uyarısı geliyor. Uzmanların bir kısmı, böylesi bir durumda Rusya ve Çin'in daha fazla avantajı olacağını ve ABD'nin güvenliğini artırmak isterken sıkıntıya düşeceğini de sözlerine ekliyor.
Washington merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş Silah Kontrolü Birliği'nin başkanı Daryl Kimball da "Nükleer silah yarışında kazanan olmaz" diyerek O'Brien'ın makalesine tepki gösterdi.
Birleşik Krallık'ın Guardian gazetesi konuyla ilgili yaptığı haberde, Trump'ın Tahran'la yapılan anlaşmadan çekilmesinin İran'ı nükleer programını geliştirmeye nasıl yönelttiğine veya Trump döneminde Çin ve Kuzey Kore'nin cephanesindeki artışa makalede değinilmediğini vurguladı.
Independent Türkçe, Guardian, Foreign Affairs