Sudan: Kuzey Darfur'da çatışmalar yoğunlaşıyor

HDK, ordu ve müttefik grupların güçlerinin yok edilmesinden bahsediyor

Hızlı Destek Kuvvetleri mensupları / Fotoğraf: AP

Sudan ordusu ile onu destekleyen silahlı hareketler ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, dün Kuzey Darfur'un çeşitli bölgelerinde yeniden başladı. Her iki taraf da diğerine ağır kayıplar verdirdiğini iddia etti.

Görgü tanıkları çatışmaların sabah erken saatlerde başkent el-Faşir civarında ve HDK tarafından kontrol edilen ez-Zark üssü ve Um Baar bölgesi çevresinde yeniden başladığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölge sakinleri, cuma günü en önde gelen askeri komutanlarından General Ali Yakub Cibril'in öldürülmesine ‘güçlü’ bir şekilde karşılık vereceklerine söz veren HDK’nin bazı saha komutanlarının tehditlerinin ardından misilleme korkusu yaşıyor.

Kurban Bayramı’nın ilk gününde el-Faşir, tarafların çatışmaları en aza indirme taahhüdünde bulunduğu ve bir aydan fazla süren şiddetli çatışmaların ardından silah seslerinin sustuğu temkinli bir sükûnet durumuna tanık oldu.

HDK’yi destekleyen sosyal medya hesapları dün, Kuzey Darfur'daki Um Baar bölgesinde meydana gelen şiddetli çatışmalara ait olduğunu söyledikleri videolar yayınladı.

Videolarda Sudan ordusuna ve onunla birlikte savaşan silahlı hareketlerin ortak gücüne ait askeri araçların ve zırhlı araçların tamamen tahrip edildiği görülüyor.

Çatışmaların başlamasından bu yana HDK, diğer dört eyaleti kontrol ettikten sonra Sudan ordusunun Darfur'daki son kalesi olan el-Faşir kentini ele geçirmek için çok sayıda kuvvetini harekete geçirdi.

HDK Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), el-Faşir'deki gerilimin sorumluluğunun silahlı hareketlere ait olduğunu ve güçlerinin kendilerini savunduğunu belirtti.

Bir el-Faşir sakini, Ramazan Bayramı'nın tamamen boş geçtiğini ve birçok bölge sakininin, meskûn mahalleri hedef alan gelişigüzel bombardıman korkusuyla ibadetlerini yerine getirmek için evlerinden çıkamadığını söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU