Güney Kıbrıs'ta tutuklanan KKTC'nin emlak devi Simon Mistriel Aykout için İsrail devrede

Lefkoşa'nın güneyinde ilk duruşmaya çıkarılan Simon Mistriel Aykout, KKTC'deki Rum mallarını yağmalayarak yabancılara satmakla suçlanıyor

Simon Mistriel Aykout

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Yahudiler için satın aldığı araziler, oluşturduğu siteler ile gündeme gelen "emlak devi", Afik Grup tarafından Caesar Project Kurucu Başkanı Simon Mistriel Aykout, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) üzerinden İsrail'e giderken tutuklandı. 

Lefkoşa'nın güneyinde ilk duruşmaya çıkarılan Simon Mistriel Aykout, KKTC'deki Rum mallarını yağmalayarak yabancılara satmakla suçlanıyor. 

Afik Grup bu konuda yaptığı açıklamada, Simon Mistriel Aykout'un ihbar üzerine polise götürüldüğünü kabul ederken, açıklamada daha başka detay vermedi. 

Aslen Bergamalı olan Simon Mistriel Aykout, genelde Simon Aykut'u kullanıyor ve Türk vatandaşlığından çıkarıldıktan sonra İsrail vatandaşlığının yanı sıra, KKTC'den de vatandaşlık aldığı resmi kayıtlarda açıkça yer alıyor. 

Simon'un yönettiği Afik Grup, İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria ve Golan Tepeleri'nde işgalci Yahudilere konut yaptığı için tepkilerin odağında yer alıyor. 

Simon Aykut yönetimindeki Afik Grup'un KKTC'deki Yahudilere yönelik emlak faaliyetleri, KKTC'nin İsrailleştirme projesi olarak görülmesine karşın Simon Aykut ısrarla bu iddiaları yalanlıyor. 

2013 yılında KKTC vatandaşı olan Simon Aykut'un 10 binin üzerinde Yahudi'nin KKTC'ye yerleşmesine ve burada konut almalarına yardımcı olduğu iddialarına karşın henüz KKTC'de aleyhine açılmış bir dava bulunmuyor. 

Simon Aykut öncülüğünde Yahudilerin KKTC'den toprak alımı Türkiye tarafından yakından takip ediliyor. 

KKTC, geçen günlerde yabancıların emlak alımlarını sınırlandırıcı bir yasayı Cumhuriyet Meclisi'nden geçirmesine rağmen, bu yasanın Ruslar, İsrailliler ve İranlıların ülkedeki mülk alımlarını tam anlamı ile engelleyemeyeceği bildiriliyor. 

Simon Aykut'un KKTC'deki İsrailliler ile dünyanın çeşitli yerlerinden Yahudilere toprak alımı tartışılırken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de 1974 sonrası bazı Rum mallarının Simon Aykut tarafından yağmalanarak satıldığını iddia ediyor. 

İsrail'e gitmek için KKTC'den Güney Kıbrıs'a geçen Simon Aykut, 3 gün önce Rum polisi tarafından gözaltına alınarak mahkemeye çıkarıldı. 

Mahkeme, Simon Aykut'a Rum mallarını başkalarına satma ve yağmadan dava açılacağını bildirdi. 
 

Simon Mistriel Aykout (3).jpg
Simon Mistriel Aykout

 

İsrail Simon için devrede

KKTC vatandaşlığının yanı sıra, İsrail pasaportu da bulunan Simon Aykut için Tel Aviv'in Rum Yönetimi'nden bilgi istediği öğrenildi. 

Rum kaynaklar, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın "vatandaşlarının neden gözaltına alındığı ve halen tutulduğu" konusunda Lefkoşa'dan bilgi talep ettiğini, Independent Türkçe muhabirine teyit ettiler. 

Yargı kaynakları, 13 Haziran Perşembe günü tekrar mahkemeye çıkarılması beklenilen Simon Aykut'un serbest bırakılmasını "zor" olarak değerlendiriyor. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi eğer Simon Aykut'a yönelttiği suçlamalarda ısrar etmesi ve mahkeme bu yönde karar vermesi halinde KKTC'nin emlak kralının Güney Kıbrıs'ta en az 4 yıl hapis yatabileceği bildiriliyor. 

İsrail'in bu riski göz önüne alarak Simon Aykut'un Güney Kıbrıs ile anlaşması ihtimali üzerinde durduğu da gelen bilgiler arasında. 

Simon Aykut'un Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile anlaşması halinde bu kez KKTC'deki ticari geleceğinin ne olacağı da bilinmezler arasında gösteriliyor. 


Ada'nın iki tarafı da bu davanın sonucunu bekliyor

İkiye ayrılmış Kıbrıs'ın hem Türk hem de Rum tarafı Simon Aykut duruşmasının sonucunu beklerken, Rum Kesimi'nin KKTC'de faaliyet gösteren şirketlere yönelik bu tür girişimlerinin önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor. 

Güney Kıbrıs'ta bulunan Türk mallarının usulsüz kullanımı Avrupa Birliği tarafından resmen tespit edilen Güney Kıbrıs'ın KKTC'de iş yapan firmalara yönelik bu girişiminin sadece siyasi koz olduğu ifade ediliyor
 

Akan Kürşat.jpg
Akan Kürşat

 

Emsal tutuklamada Akan Kürşat serbest bırakılmıştı 

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe'nin eşi Avukat Akan Kürşat, benzer bir suçlama ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin talebi üzerine İtalya'da tutuklanmıştı. 

Akan Kürşat, İtalya'dan iade edildikten sonra Lefkoşa Kaza Mahkemesinde Girne kentindeki Rum mallarını satmakla suçlanmış fakat daha sonra tanık olmadığı gerekçesiyle hakkında takipsizlik verilmişti. 

Defalarca Rum Kesimi'ne geçen Akan Kürşat'ın İtalya'da tutuklanması daha sonraki süreçte de serbest bırakılmasının Simon Aykut Davası'na emsal teşkil edebileceği yargı kaynaklarınca belirtiliyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU