Amerikan medya kuruluşu CNN, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze savaşındaki tutumunu inceledi.
Analizde, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) rakibi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) karşısında marttaki yerel seçimlerde aldığı yenilgide, birçok etkenin yanı sıra Erdoğan'ın İsrail'e karşı yeterince sert önlemler almamasının da rol oynadığı savunuldu.
Özellikle Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) bununla ilgili Erdoğan'a yönelttiği eleştirilerin, AK Parti'de oy kaybına neden olduğu değerlendirmesi paylaşıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Seçimlerin ardından Erdoğan'ın yol haritasını hızlıca değiştirdiği, bu doğrultuda İsrail'e bazı ürünlerin satışına önce kısıtlama getirildiği daha sonrasında karşılıklı ticaretin tamamen askıya alındığı hatırlatıldı.
Yaklaşık 7 milyar dolar değerindeki ticari ilişkilerin durdurulmasına ek olarak Türkiye'nin Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahil olma kararı aldığına da işaret edildi.
Erdoğan'ın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi 20 Nisan'da İstanbul'da ağırlamasıyla "Hamas'la halihazırda yakın olan bağların daha da güçlendirildiği" ifade edildi.
CNN, "Erdoğan, partisinin popülerliği azalırken İsrail'e yükleniyor" başlıklı haberinde, Özyeğin Üniversitesi'nden Evren Balta'nın şu yorumlarına yer verdi:
Erdoğan için Hamas ve Filistin aynı şey. Muhalefet için Hamas, Filistin değil fakat onlar da siyasi söylemi çerçevelemekte zorlanıyor.
Haberde, "gelecekteki cumhurbaşkanı adaylarından biri olarak gösterilen" İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, nisanda CNN'e verdiği röportajda Hamas'ı terör örgütü diye nitelemesinin yankı uyandırdığı da hatırlatıldı.
Brüksel ve Kopenhag merkezli politika danışmanlık firması Rasmussen Global'dan Fabrice Pothier, Erdoğan'ın Hamas ve İsrail'e yönelik pozisyonunun NATO'da huzursuzluk yarattığını belirtti.
NATO'nun eski politika planlamacısı Pothier'in şu değerlendirmeleri paylaşıldı:
Bence bir dereceye kadar rahatsızlık söz konusu. Büyük bir müttefikin diğerlerinden uzak bir pozisyonda durması iyi değil fakat NATO, müttefiklerin ikili pozisyonları ya da sorunlarıyla NATO'nun kolektif tutumu ve sorunları arasında ayrım yapmayı bir noktaya kadar başarıyor.
Analizde, Türkiye'nin Gazze savaşında resmi arabuluculardan biri olmadığı fakat taraflarla gerçekleştirdiği görüşmelerle süreçte önemli rol oynadığı ifade edildi.
Katar'ın arabuluculuk rolünden çekilmeyi düşündüğü hatırlatılarak, böyle bir durumda oluşacak boşluğu Ankara'nın doldurabileceği belirtildi.
Haberde, uluslararası ilişkiler uzmanı Balta'nın "Batılı hükümetler, Türkiye'yle nasıl iletişim kurabileceğini biliyor. Ortadoğu'daki çatışmalar söz konusu olduğunda başka kim güvenilir bir ortak olabilir? Gerçekten de çok fazla güvenilir ortak yok" değerlendirmesine yer verildi.
Independent Türkçe, CNN, Reuters