CHP Hakkari'de: Hakkari halkının iradesinin yanındayız

"Cumhuriyet Halk Partisi olarak dün Van'da olduğu gibi bugün Hakkari'de olduğu gibi kayyumlara karşıyız"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak dün Van'da olduğu gibi bugün Hakkari'de olduğu gibi kayyumlara karşıyız. Tüm Türkiye'de, kayyum değil halkımızın iradesiyle seçilen yöneticilerle belediyelerimizin yönetilmesini, demokratik bir yönetim anlayışını destekliyoruz." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DEM Parti'ye ziyaret

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve belediyeye kayyım atanması sonrası Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti de kente geldi. DEM Parti Hakkari il binasına gelen heyeti, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, BDP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar, Keskin Bayındır ile partililer karşıladı.

Heyete teşekkür eden Hatimoğulları, “Demokrasiye birlikte sahip çıkabiliriz. Seçme ve seçilme hakkını engelleyen anlayışa karşı kazanabiliriz. Dayanışırsak ancak böyle bu darbeci anlayışı yenebiliriz. Desteklerinden dolayı hem CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ve size teşekkür ederim” dedi. Burada konuşan CHP Sözcüsü Deniz Yücel, “Kayyım uygulamasına tepki göstermek ve DEM Parti ile dayanışmak için buradayız. Haksızlık ve hukuksuzluğa kim uğruyor ve haksızlığa uğruyorsa biz oradayız. Kayyım uygulaması antidemokratiktik ve yasal değildir. AKP halen 15 Temmuz Darbe girişiminde getirilen yasalarla ülkeyi idare ediyor. İktidar halen darbe döneminin konforundan faydalanan bir anlayışta. Biz CHP olarak her alanda dayanışmamızı sürdüreceğiz” dedi.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Antalya Milletvekili Cavit Arı ve Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ile Hakkari'ye gelen Şahbaz, Hakkari Valisi Ali Çelik ve Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığını de ziyaret etti.

Ardından CHP İl Başkanlığına geçen Şahbaz, burada yaptığı açıklamada, Mehmet Sıddık Akış'ın İçişleri Bakanlığınca Hakkari Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasının hukuki olmadığını savundu.

Söz konusu uygulamanın 3 dönemdir üst üste yapıldığını belirten Şahbaz, şöyle konuştu:

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak dün Van'da olduğu gibi bugün Hakkari'de olduğu gibi kayyumlara karşıyız. Tüm Türkiye'de, kayyum değil halkımızın iradesiyle seçilen yöneticilerle belediyelerimizin yönetilmesini, demokratik bir yönetim anlayışını destekliyoruz. Bugün belediye başkanını görevden alma durumu tüm belediyelerde olabilir fakat bunun yerine demokratik olan belediye meclisi içinden belediye başkanının ya da vekilinin seçilmesidir. Burada sadece belediye başkanı değil aynı zamanda belediye meclis üyeleri de cezalandırılmaktadır. Hakkari halkı cezalandırılmaktadır. Onun için biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak demokratik tavrımızı sürdürüyoruz. Hakkari halkının iradesinin yanında duruyoruz.

CHP Sözcüsü Yücel de, Akış hakkında alınan kararı dün yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında değerlendirdiklerini ve temaslarda bulunmak, görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak için kente geldiklerini söyledi.

Valiliği ve Başsavcılığı ziyaret ettiklerini anlatan Yücel, "Görevden alınan ve gözaltında olan belediye başkanı eğer seçilme yeterliliğine sahip değilse, hakkında bu kadar ağır ithamlar, suçlamalar, deliller varsa neden aday olmasına ve seçilmesine izin verilmiştir? Anayasa'mızın 38. maddesine göre bir kişi hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı yok ise masumdur. Dolayısıyla hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmayan bir kişiye bu şekilde bir yaptırım uygulanması Anayasa'ya aykırıdır." ifadelerini kullandı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU