Rapor: Washington, Hamas ile anlaşmanın tamamlanmasının ardından İsrail ve Lübnan arasında bir anlaşma yapılmasını istiyor

ABD arabuluculuk çabalarının Gazze ve Lübnan'da uzun vadeli bir ateşkese odaklandığını söylediğini aktardı

İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki sınır köyü el-Hıyam'a düzenlediği saldırının ardından dumanlar yükseliyor / Fotoğraf: AFP

İsrail Yayın Kurumu'nun bugün yaptığı açıklamaya göre ABD, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasına ve esir değişimine varmayı başarması halinde Lübnan ile İsrail arasında da bir ateşkes anlaşması imzalanmasını istiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı'ndan (AWP) aktardığına göre İsrail Yayın Kurumu, yetkililerin ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns liderliğindeki ABD arabuluculuk çabalarının Gazze ve Lübnan'da uzun vadeli bir ateşkese odaklandığını söylediğini aktardı.

ABD Başkanı Joe Biden cuma günü Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmek için üç aşamalı bir plan sundu.

Daha önce de İsrail, Hamas'la ateşkes ve esir takası anlaşması yapılması için yeni bir teklif sunmuştu.

İsrail Yayın Kurumu bugün İsrailli ve ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail'in sunduğu öneri belgesinin Hamas'ın bir ay önce sunduğu ve o dönemde İsrail tarafından onaylanmayan öneri belgesine çok benzediğini belirtti.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde patlak veren savaştan bu yana Hizbullah ile İsrail neredeyse her gün karşılıklı olarak bombardıman düzenliyor.

AFP'nin Hizbullah'ın açıklamalarından ve resmi Lübnan kaynaklarından elde ettiği verilere göre, gerginliğin başlamasından bu yana Lübnan'da 80'den fazla sivil ve 291 Hizbullah savaşçısı olmak üzere en az 450 kişi öldürüldü. Ölenler arasında 10'u İslam Toplumu Sağlık Örgütü'nden olmak üzere yaklaşık 20 sağlık görevlisi de bulunuyor.

İsrail tarafı ise 14 askeri personel ve 11 sivilin öldüğünü açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU