Sürpriz yaparak Singapur'a giden Zelenski, Çin'i hedef aldı

Ukrayna lideri, İsviçre'de yapılacak Küresel Barış Zirvesi'ne daha fazla katılımcı istiyor

Zelenski, Austin'le görüştüğü odadan çıkarken böyle görüntülendi (AFP)

Daha önce açıklanmadığı halde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Singapur'a gitti. Konuyu haberleştiren CNN, bu ziyaretin sürpriz niteliği taşıdığının altını çizdi.

ABD'nin New York Times gazetesi de Rusya'nın askeri ilerleme kaydettiği son dönemde Zelenski'nin uluslararası toplumdan destek aramasına dikkat çekti.

Ukrayna lideri, Asya ülkesindeki gazetecilere yaptığı açıklamada "Putin'in ellerindeki bir araç" diye nitelediği Çin'i hedef aldı:

Maalesef Çin, ülkelerin barış zirvesine katılımını engellemek için bugün sıkı çalışıyor.

Çin, Rusya davetli olmadığı için 15-16 Haziran’da İsviçre'de yapılacak Küresel Barış Zirvesi'ni kamuoyu önünde yermişti. Cuma günü basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Sözcüsü Mao Ning, zirvenin tüm taraflardan eşit katılımla düzenlenmesi gerektiğini savunmuştu:

Aksi takdirde konferansın barışı sağlamak konusunda önemli bir rol oynaması güç.

Ukrayna lideri, "bazı dünya liderlerinin" konferansa katılmayacak olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi. ABD Başkanı Joe Biden da bu konudaki kararını henüz açıklamış değil.

ABD Savunma Bakanı'yla görüştü 

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Bakan Lloyd Austin, Singapur'da Volodimir Zelenski'yle bir araya geldi.

Austin, Rusya'nın saldırılarına karşı Ukrayna'ya "tam destek" mesajı verdi. Ayrıca Ukrayna'nın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ülkesinin güvenlik yardımına ilişkin bir güncelleme sundu. Ukrayna'nın "özgürlüğünü savunmasına" yardım için destek vermeye kararlı olduklarını vurguladı.

Zelenski de görüşmenin "çok iyi" geçtiğini açıkladı. 

zelenski

46 yaşındaki Ukrayna liderinin Singapur'a gitmesi beklenmiyordu (AFP)


"100'den fazla ülke katılacak"

Zelenski, Asya-Pasifik bölgesinin önde gelen güvenlik forumlarından biri olarak kabul edilen Shangri-La Diyaloğu'na katıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Küresel Barışı ve Bölgesel İstikrarı Korumak İçin Çözümleri Yeniden Düşünmek" başlıklı genel oturumda bir de konuşma yapan Zelenski, Asya ülkelerinin liderlerine Ukrayna'da adil barış için Küresel Barış Zirvesi'ne katılmaları çağrısında bulundu.

Zelenski, Ukrayna için adil barışı hedefleyen Küresel Barış Zirvesi'ne 100'den fazla ülke ve uluslararası kuruluşun katılımlarını teyit ettiklerini açıkladı. Ukrayna Barış Formülü'nün yanı sıra nükleer güvenlik, gıda güvenliği, askeri esirler ve Rusya tarafından kaçırılan Ukraynalı çocukların serbest bırakılması konularının ele alınacağını vurguladı.

Singapur'a teşekkür

Ukrayna lideri, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da Singapur Cumhurbaşkanı Tharman Shanmugaratnam'la bir araya geldiklerini ve ilk Küresel Barış Zirvesi'nin hazırlıklarını ele aldıklarını ifade etti. Uluslararası hukuka saygı duyan ve kalıcı barışı tesis etmeye çalışan tüm ülkelerin zirveye katılımının önemli olduğunun altını çizdi.

Görüşmede Ukrayna-Singapur ilişkilerinin güçlendirilmesini de ele aldıklarını kaydeden Zelenski, Rus saldırganlığını kınama, Rusya'ya yönelik yaptırım baskısını destekleme ve insani yardım sağlama konusundaki net tutumu için Singapur'a teşekkürlerini sundu.
 

Independent Türkçe, AFP, CNN, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU