Plaza de Mayo annelerinden Nora Cortinas 94 yaşında yaşamını yitirdi

1930’da Buenos Aires’te dünyaya gelen Nora Morales de Cortinas daha çok Nora veya Norita Cortinas olarak bilindi

Fotoğraf: X


1930’da Buenos Aires’te dünyaya gelen Nora Morales de Cortinas daha çok Nora veya Norita Cortinas olarak bilindi. 

Cortiñas, Arjantin'deki askeri diktatörlük döneminde oğlu Gustavo'nun 15 Mayıs 1977'de kaybolmasının ardından Mayıs Meydanı Anneleri'nin kurucularından biri olarak biliniyordu. Ülkesinde "Norita" olarak tanınan Cortiñas, sadece oğlunun değil, aynı zamanda ülkede kaybolan diğer 30 binden fazla kişinin akıbetini sormakla kalmayıp, kürtaj hakkı, polis şiddeti, cinsiyet temelli şiddet gibi konularda da mücadele etti. Peronist Adalet Partisi'nin bir üyesi olan Cortiñas, Buenos Aires Üniversitesi'nde "Ekonomik Güç ve İnsan Hakları" dersleri veren bir sosyal psikologdu.

Plaza de Mayo'nun kurucu annelerinden Nora Morales de Cortiñas'ın vefatı, Cumartesi Anneleri tarafından başsağlığı mesajıyla anıldı.

Cumartesi Anneleri, geçmişte kendi mücadeleleri için Türkiye'ye de gelmiş olan Cortiñas için bir başsağlığı mesajı paylaştı. Mesajda şu ifadelere yer verildi: "Nora Annemizi kaybettik, çok üzgünüz."

Cortiñas, sadece Arjantin’deki değil, dünya genelindeki insan hakları ihlallerine karşı duyarlılığı ve mücadelesi ile tanınıyor. Nora, defalarca Cumartesi Anneleri’ni ziyaret etti, onlarla Galatasaray Meydanı’nda da oturdu. Cortinas en son 2019'da Türkiye'ye gelmiş ve açlık grevindeki Leyla Güven'i ziyaret etmişti. 

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU