Mısır, Refah sınır kapısının yeniden açılması konusunda anlaşmaya varıldığı yönündeki İsrail haberlerini yalanladı

Refah sınır kapısı, İsrail ordusunun kontrolü ele geçirmesinin ardından kapatılmıştı

Mısır tarafından Refah kapısı / Fotoğraf: Reuters

Mısırlı bir kaynak dün İsrail ve Mısır'ın sınır kapısının yeniden açılması konusunda anlaştığı yönündeki İsrail haberlerini yalanladı.

Mısırlı kaynak, ülkesinin İsrail'in Refah sınır kapısından tamamen çekilmesini, geçişin yeniden başlaması için bir koşul olarak öne sürdüğünü vurguladı.

İsrail Yayın Kurumu haberinde, İsrail ve Mısır'ın Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılması için Refah sınır kapısını yeniden açmaya karar verdiğini belirtti. Arap Dünyası Haber Ajansı'na (AWP) göre yayın kuruluşu bu kararın “ABD'nin baskısı” üzerine alındığını ifade etti.

Savunma Bakanı Yoav Galant dün, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'le yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin Refah sınır kapısının yeniden açılmasına karşı olmadığını ancak bunun sorumluluğunu Hamas'a ya da Hamas'la bağlantılı herhangi bir kuruluşa devretmeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Refah sınır kapısı, İsrail ordusunun sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesinin ardından bu ayın başlarında kapatılmıştı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta düzenlediği askeri operasyonlar ve ardından İsrail'in sınır kapısının kontrolünü ele geçirdiğini açıklaması, Mısır ve İsrail arasındaki gerilimi arttırmış ve özellikle iki Mısır askerinin ölümüyle sonuçlanan sınır ötesi çatışmanın ardından ABD yönetiminde bu gerilimden kaynaklanabilecek yansımalara ilişkin endişelere yol açtı.

ABD'den yayın yapan "Axios" haber sitesinin ABD'li ve İsrailli üç yetkiliye dayandırdığı haberine göre Beyaz Saray, Refah sınır kapısı ve Gazze sınırının güvenliğini görüşmek üzere Mısır ve İsrail yetkilileri arasında önümüzdeki hafta Kahire'de üçlü bir toplantı düzenlemek için çalışıyor. Taraflar, Refah sınır kapısının ve Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki sınırın güvenliğinin sağlanması konularını görüşmek üzere önümüzdeki hafta Kahire'de bir araya gelecekler.

ABD'li yetkililer görüşmelerin kilit konularından birinin, Refah sınır kapısının Filistin tarafında İsrail askeri varlığı olmadan yeniden açılmasını sağlayacak bir plan geliştirmek ve Mısır'ın sınır kapısını BM gözetiminde, Gazze'den Hamas'a bağlı olmayan Filistinli temsilcilerle birlikte yeniden açma planlarını görüşmek olacağını belirtti.

Görüşmede, Hamas saldırılarına karşı geçişin güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra savaşın sona ermesinin “ertesi günü” Gazze'de güvenlikten sorumlu olacak bir geçiş gücünün oluşturulması da ele alınacak.

Amerikalı yetkililer, ABD'nin İsrail'in Mısır ve Gazze sınırında silah kaçakçılığı yapılan tüneller olduğu yönündeki iddialarını da görüşmek istediğini açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU