Pazar günü cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa giden Tunus’ta Yüksek Seçim Komisyonu (YSK), ikinci tura çıkan adayları açıkladı. Sandıkların yüzde 89’unun sonuçlarına göre, bağımsız aday Anayasa Profesörü Kays Said'in yüzde 18,8 oyla birinci Nebil el-Karvi'nin yüzde 15,7'lik oyla ikinci oldu.
Seçim ödeneğini kabul etmedi
İki cumhurbaşkanı adayından ipi önde göğüsleyen 61 yaşındaki Anayasa Profesörü Kays Said, 2014’te yürürlüğe giren ve "Arap dünyasının en demokratik anayasası" olarak gösterilen metnin mimarlarından.
Seçime bağımsız giren ve devletin cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası ödeneğini de reddeden Said, "siyasette ahlak, yolsuzlukla mücadele" vaatleriyle oy istedi.
Prof. Said, seçimlerin ilk turunun ardından yaptığı açıklamada, Tunus'ta 2011'de gerçekleştirilen devrimin "hedeflerinin hayata geçirilmesi" için çalışacağını belirtti. Said, "Kamu işlerinin idaresinde kanun ve halkın iradesine bağlı kalmak temel yapı taşı olacak" dedi. Said, çalışmalarında birinci önceliğinin ise "halkın güvenini kazanmak" olduğunun söyledi.
Berlusconi’ye benzetiliyor
Seçimlerde ikinci tura kalmayı başaran Tunuslu medya patronu ve aynı zamanda Tunus'un Kalbi Partisinin lideri Nebil el-Karvi hakkındaki "yolsuzluk, kara para aklama ve vergi kaçırma" suçlamaları nedeniyle 23 Ağustos'ta tutuklandı ancak YSK, adaylığının düşmediğini duyurdu.
"Tunus'un Berlusconi'si" diye anılan Karvi, sahibi olduğu medya grubu sayesinde Tunus'ta nüfuz sahibi isimler arasında yer aldı.
Seçim kampanyasını "Allah, vatan ve fakir" sloganıyla yürüten Karvi'nin özellikle ülkenin yoksul kesimlerinden oy aldı.
Tunus’ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu ise 13 Ekim’de yapılacak.
Eski cumhurbaşkanı, başbakanlar ve bakanlar yarış dışı kaldı
Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, eski cumhurbaşkanı Munsif Merzuki, eski başbakanlar Hammadi el-Cibali ve Mehdi Cuma ile bazı eski bakanlar ise yeterli oyu alamayarak yarıştan erken çekilmek zorunda kaldı.
Independent Türkçe, AA