Havayolu şirketleri İran hava sahasını kullanan uçuşlarını durduruyor

İran'ın İsrail'e saldırı hazırlığında olduğu bir dönemde Hollanda Tahran'daki büyükelçiliğini kapatıyor

Tahran'daki Hollanda Büyükelçiliği'nin kuşbakışı görünümü / Fotoğraf: Büyükelçiliğin resmi Facebook sayfası

Hollanda, İran ve İsrail arasında artan gerilimi gerekçe göstererek Tahran'daki büyükelçiliğini tedbir amaçlı olarak yarın (Pazar) kapatacağını açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Hollanda Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, büyükelçiliğin yeniden açılıp açılmayacağına Pazartesi günü karar verileceğini bildirdi.

Bu gelişme, İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan (DMO) üst düzey bir komutanın ölümüne yol açan saldırıya karşılık olarak İran'ın İsrail'e misillemede bulunacağı beklentisinin hâkim olduğu bir ortamda gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili olarak Avustralyalı havayolu şirketi Qantas, Ortadoğu'da tırmanan gerilim nedeniyle İran hava sahasını kullanmamak için Perth ve Londra arasındaki uzun mesafeli uçuşlarının rotasını değiştireceğini duyurdu. Şirket sözcüsü AFP'ye bugün yaptığı açıklamada, havayolu şirketinin ‘Ortadoğu'nun bazı bölgelerindeki durum’ nedeniyle uçuş rotalarını geçici olarak yeniden şekillendireceğini söyledi. Sözcü, “Rezervasyonlarında herhangi bir değişiklik olması halinde müşterilerimizle doğrudan iletişime geçeceğiz” dedi. Perth'ten Londra'ya aktarmasız bir uçuş normalde 17 buçuk saat sürüyor. Ancak uçak şimdi yolcuları alternatif bir rotadan götürecek kadar yakıt ikmali yapmak üzere Singapur'da bir mola verecek. Londra'dan Perth'e dönüş uçuşu ise rüzgâra göre ayarlanmış bir rotada aktarmasız olarak devam edecek. Diğer uçuşlar ise söz konusu durumdan etkilenmeyecek.

Alman havayolu şirketi Lufthansa ve Avusturya'daki iştiraki Austrian Airlines dün yaptıkları açıklamada, Ortadoğu'daki gerginlikler nedeniyle Tahran'a gidiş-dönüş uçuşlarını 18 Nisan Perşembe gününe kadar askıya alacaklarını ve İran hava sahasını kullanmayacaklarını duyurdu. Bir Lufthansa sözcüsü, “Mevcut durum nedeniyle Lufthansa, dikkatli bir durum değerlendirmesinin ardından Tahran'a gidiş-dönüş uçuşlarını 18 Nisan Perşembe gününe kadar askıya alıyor. Havayolu artık İran hava sahasını kullanmayacak” ifadelerini kullandı.

Havayolu şirketlerinin kararları, bu ayın başlarında Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlenen ve İsrail'e atfedilen saldırıda, DMO'dan ikisi üst düzey subay olmak üzere yedi kişinin öldürülmesinin ardından geldi. İsrail, geçtiğimiz Ekim ayında Gazze Şeridi'nde savaşın patlak vermesinden bu yana Suriye'deki İran bağlantılı hedeflere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU