Suudiler arasında işsizlik oranı “Vizyon 2030” hedefine yaklaşıyor

Özel sektör bu yıl bir milyondan fazla istihdam sağladı

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde kadın çalışanların sayısında artış görüldü / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde Suudiler arasındaki işsizlik oranı, kadın işverenlere yönelik iş sayısının artması ve hükümetin daha fazla iş imkânı sağlama çabaları sayesinde yüzde 7,7 ile en düşük seviyesini gördü.  Bu oran, yüzde 7 olan “Vizyon 2030” işsizlik hedefine çok yakın.

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu'nun verilerine göre genel işsizlik oranı (Suudiler ve Suudi olmayanlar için) yüzde 4,4'e geriledi; bu oran, yüzde 5,1 olan 2023'ün üçüncü çeyreğine göre 0,7 puanlık bir düşüşü gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada işsizlik oranındaki düşüşü, işgücü piyasasına yönelik düzeltici stratejilere, kamulaştırma programlarına ve istihdamı desteklemeye yönelik özel programlar yoluyla özel sektör kuruluşlarına verilen desteğe bağladılar.

İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın işgücü piyasasındaki bazı işlerin millileştirilmesine yönelik son zamanlarda aldığı kararlar bu sonucun elde edilmesinde etkili oldu. Bakanlığın aldığı en son karar, danışmanlık hizmetlerinin yerelleştirilmesi kararının ikinci aşamasının 25 Mart itibarıyla yüzde 40 oranında yürürlüğe gireceğinin duyurulması oldu.

Bakanlık, bazı işlerin kamulaştırılmasına yönelik kararlarla, Krallığın çeşitli bölgelerindeki kadın ve erkek vatandaşlara yeni iş fırsatları sağlamayı amaçlıyor.

Özel sektöre sağlanan devlet teşvikleri sayesinde özel sektörün 2023 yılında yaklaşık bir milyon yeni istihdam yaratması sağlandı. İnsan Kaynaklarını Geliştirme Fonu Ulusal İşgücü Merkezi'nin (Hadaf) istatistiklerine göre 2022'de 9,9 milyon çalışan sayısı, 11 milyonun üzerine çıktı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU