Hamas taktik değiştirirken ed-Dayf sessizliğini bozdu

Netanyahu hükümeti tehdit edilirken, ABD Refah'a ‘alternatifler’ öneriyor

İsrail'in dün Deyr el-Balah'taki el-Aksa Hastanesi önünde düzenlediği bombalı saldırıda öldürülen oğlu Halil Ebu Şemale için ağlayan annesi / Fotoğraf: Reuters

Görünen o ki Hamas, Gazze Şeridi'ndeki savaşı yönetirken, İsrail'le savaşın sonuna kadar kalan güçlerini ve teçhizatını koruma çabalarının bir parçası olarak taktik değiştiriyor.

Şarku’l Avsat'a bilgi veren Filistinli kaynaklar, Hamas’ın İsrail ordusuna sınırlı ve gerekli saldırılar düzenlemeye ve üyelerini tehlikeye atmamaya dayalı bir politika benimsediğini belirterek, ‘savaşın ertesi günü için gücünün bir kısmını korumak istediğini’ söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf'ın sessizliğini bozmasıyla birlikte bu gelişme de yaşandı. Hamas, kendisine atfedilen ve ‘Arap ve İslam dünyası halklarını Mescid-i Aksa'nın kurtarılmasına katılmak üzere Filistin'e doğru yürüyüşe’ çağırdığı bir ses kaydı yayınladı.

İsrail ise önceki gün, ed-Dayf'ın yardımcısı Mervan İsa'yı yaklaşık iki hafta önce Nuseyrat Mülteci Kampı’na düzenlediği bir baskında öldürdüğünü bildirdi.

Bu arada ABD'li bir yetkili, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinin Washington'a, ABD'nin Gazze'de ateşkes çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararını veto etmemesini protesto etmek amacıyla İsrail tarafından iptal edilen Refah konulu toplantıyı yeniden planlamak istediklerini bildirdiğini söyledi. Yetkili, ABD'nin daha ileri bir tarih ayarlamak için İsrail’le birlikte çalıştığını da belirtti. Yetkilinin açıklamaları ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant arasında yapılan ve ABD'li bakanın İsrail'in Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'a yönelik planladığı saldırıya ‘alternatifler’ önerdiği görüşmenin ardından geldi.

Netanyahu hükümetindeki çatlağın yeni bir göstergesi olarak iktidardaki Likud Partisi’nden bakan ve milletvekilleri dün (çarşamba) yaptıkları açıklamalarda, müttefikleri Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ı, Netanyahu hükümetini devirmek ve yeni seçimlere gitmek için ABD Başkanı Joe Biden ile komplo kurmakla suçladılar.

Diğer yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, dün (çarşamba) İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi yaparak diğer konuların yanı sıra Gazze'deki gelişmeleri ele aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU