Pasifizmden uzaklaşan Japonya, yeni nesil savaş jeti satışına başlıyor

Japonya; Kuzey Kore, Çin ve Rusya'yla yaşadığı bölgesel gerilimler karşısında ihtiyaç duyduğu gelişmiş kabiliyetler için anlaşma yapmanın peşinde

(AFP)

Japonya, pasifist ilkelerinden uzaklaşarak savunma hazırlıklarını artırmak amacıyla askeri teçhizat ihracatı kısıtlamalarını hafifletirken, yakında müttefik ülkelere gelişmiş savaş jetleri satmaya başlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Denizaşırı askeri satış planı, Tokyo'nun Britanya ve İtalya'yla ortaklaşa ürettiği yeni nesil savaş jetlerini de içeriyor.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida yönetiminden yapılan açıklamaya göre; bu jetlerin kabine onaylı satışı, uluslararası anlaşmazlıkları Birleşmiş Milletler şartına uygun olarak barışçıl bir şekilde çözme sözü veren Tokyo'yla yalnızca halihazırda savunma ekipmanı transfer anlaşmasına sahip 15 ülkeyle sınırlı olacak.

Hükümet, çatışmalarda yer alan herhangi bir ülkenin savaş jeti ihracatının dışında kalacağını belirtti.

Japonya; Amerikan tasarımı F-2 avcı uçaklarından oluşan eski filosuyla Birleşik Krallık (BK) ve İtalya orduları tarafından kullanılan Eurofighter Typhoon'ların yerini alacak gelişmiş bir savaş jeti geliştirmek için BK ve İtalya'yla birlikte çalışıyor. Merkezi Birleşik Krallık'ta bulunan ortak proje, Küresel Muharebe Hava Programı ya da GCAP diye adlandırılıyor. 

Yakında üretilecek savaş jetlerinin 2035'te konuşlandırılması bekleniyor. Bu, Japonya'nın Tempest adlı Britanya-İtalya programıyla birleşme çabasının bir parçası.

Bu uluslararası teçhizat satışları, Japonya'nın Batılı ortaklarıyla birlikte yürüttüğü savaş jeti projesindeki rolünü güçlendirirken, Japon silah endüstrisinin küresel güvenlikteki rolünü ispat etmesini de sağlayacak.

Çin ve Rusya'ya karşı teknolojik üstünlük arayışında olan Japonya, bölgesel gerginlikler ve Kuzey Kore'yle rekabete karşı ihtiyaç duyduğu gelişmiş kabiliyetler nedeniyle de yeni uçak anlaşması yapmanın peşinde.

Kişida kabinesi ayrıca Japonya'nın silah teçhizatı ve teknoloji transferi kurallarında, işbirliğiyle üretilen ölümcül silahların ortaklar dışındaki ülkelere satılmasına izin verecek bir revizyonu da onayladı.

Aralıkta Japon hükümeti, lisans altında üretilen savunma ekipmanlarının, bu patentlere sahip ülkelere transferine izin veren ayrı bir ihracat kuralı değişikliği yaparak Tokyo'nun ABD'ye Patriot hava savunma füzeleri göndermesine izin vermişti. Japonya artık Washington'un Ukrayna'ya gönderdiği mühimmatın yerinin Patriot füzelerinin alabilmesini sağlayabilecek.

Savunmanın güçlendirilmesine yönelik bu son hamle, Kişida'nın muhtemelen önümüzdeki ay Washington'a yapacağı ziyaret öncesinde geldi. Ziyarette, Japonya'nın askeri ve savunma sanayi ortaklıklarında diğer uluslararası aktörlerle birlikte daha büyük bir rol üstlenme pozisyonu hakkında konuşması bekleniyor. 

Kişida'nın savunma politikasında yaptığı değişiklikler Japon parlamentosunda da dalgalanmalara yol açtı zira bu hamleler ülkenin değerler sistemine ters düşüyor. Japonya hâlâ II. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinin ardından kabul edilen ve savaşı reddeden anayasasına bağlı.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU