Bilim insanları, uzaylı izlerinin tek bir buz tanesinde bulunabileceğini söylüyor

Diğer gezegenlerin uyduları, dünya dışı yaşam içerebilecek püskürtüler yayıyor

Bu görsel, Jüpiter'in 4 büyük uydusundan en küçüğü olan Europa'nın yüzeyindeki kırmızı şeritleri gösteriyor (NASA/JPL/Galileo)

Araştırmacılar, uzaylı yaşamının küçük bir buz tanesinde bulunabileceğini söyledi.

Bu keşif, gelecekteki teleskopların dünya dışı yaşamı nispeten daha kısa sürede tespit edebileceğini gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Satürn ve Jüpiter'in yörüngesindeki bazı uyduların okyanusları, uzaylı yaşam arayışında son derece önemli yerler. Araştırmacılar, buzlu kabuklarının altında okyanusları barındıran Enceladus ve Europa gibi uyduların Güneş sistemimizde diğer canlılara ev sahipliği yapabileceğine inanıyor.

Ancak onları bulmak için araştırmacıların bu suları yaşam belirtileri açısından analiz etmesi gerek. Söz konusu sular uzak gezegenlerdeki buzlu kabuk içinde bulunduğundan, bunu yapmanın zor olduğu biliniyor.

Fakat bu buzlu kabuktan çıkan püskürtüler, umutlu olmak için muhtemel bir sebep. Bilim insanları bu püskürtülerden geçip onları inceleyecek uzay araçlarını halihazırda gönderdi ve bu yıl daha fazlasını da gönderecekler.

Şimdiyse bilim insanları bu püskürtülerden alınan örneklerde çok küçük miktarlarda da olsa uzaylı yaşamın izlerini bulmanın mümkün olduğunu gösterdi.

Araştırmanın baş yazarı, Washington Üniversitesi'nden Fabian Klenner, "Hücresel materyalin çok küçük bir kısmının bile bir uzay aracındaki kütle spektrometresiyle tanımlanabileceğini ilk kez gösterdik" dedi.

Elde ettiğimiz sonuçlar, gelecekteki araçları kullanarak Dünya'dakine benzer yaşam formlarını tespit edebileceğimize ilişkin bize daha fazla güven veriyor. Bu yaşam formlarının okyanusa sahip uydularda bulunabileceği inancımız da giderek artıyor.

NASA ve diğer uzay ajanslarının yürüttüğü Cassini görevi, Satürn'ün yörüngesindeki Enceladus uydusunun güney kutbunda şimdiden çatlaklar buldu. Bu çatlaklardan gaz ve buz tanecikleri içeren püskürtüler fışkırdığı da tespit edildi.

Selefinden daha fazla cihaza sahip farklı bir uzay aracı Europa Clipper ise ekimde fırlatılacak ve Jüpiter'in yörüngesindeki Europa uydusunu gözleyecek.

Yeni çalışmada bilim insanları Europa Clipper'ın ne bulabileceğini inceledi. Uzayda saniyede yaklaşık 5 kilometre hızla uçarak uzay aracına çarpan bu püskürtüleri örnekleme işleminin kendisini simüle etmek zor olsa da araştırmacılar bunu Dünya üzerinde modellemeyi başardı.

Hava boşluğuna gönderdikleri sıvı su, parçalanarak damlacıklar haline geldi. Daha sonra araştırmacılar bu damlacıkları lazerle uyardı ve uzay aracındakileri taklit edebilen sensörlere başvurdu.

Gelecekteki uzay görevlerinde kullanılmak üzere tasarlanan cihazların, yüz binlerce buz tanesinden sadece birinde olsa bile, bu damlacıklardaki hücresel materyali bulabileceğini keşfettiler.

Berlin Özgür Üniversitesi'nde gezegen bilimleri profesörü olan kıdemli yazar Frank Postberg, "NASA'nın Europa Clipper uzay sondasındaki Yüzey Toz Analizörü gibi uygun araçlarla, buzlu uydularda yaşamı ya da izlerini bulmak düşündüğümüzden daha kolay olabilir" dedi. 

Elbette orada yaşam varsa ve yeraltı su rezervi gibi bir ortamdan gelen buz taneciklerinin içinde yer almakla bir problemi yoksa.

Çalışma, Cells akademik dergisinde yayımlanan "How to identify cell material in a single ice grain emitted from Enceladus or Europa" (Enceladus veya Europa'dan çıkan tek bir buz tanesindeki hücre materyali nasıl tespit edilir) başlıklı yeni makalede açıklandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU