Gazze’de ‘sahur katliamından’ sonra ateşkes umutları yeniden canlanıyor

Yeni Filistin hükümeti El Fetih ile Hamas arasındaki anlaşmazlığı artırıyor

Çocuklar dün Refah’ta bir insani yardım kuruluşundan aileleri için yemek almayı bekliyor (AFP)

Ramazan ayında İsrail’in aralıksız saldırması ve ‘sahur katliamında’ onlarca kişinin ölmesinin ardından ABD’nin İsrail’e büyük baskısı ve Hamas’ın yeni teklifiyle Gazze’de ateşkes umutları yeniden yeşerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Dış İstihbarat Servisi (Mossad) Başkanı David Barnea’nın, Hamas tarafından sunulan yeni teklife doğrudan yanıt olarak, Katar Başbakanı ve Doha’daki Mısırlı yetkililerle Gazze’de ateşkes konulu görüşmelere devam etmesi bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, görüşmelerin, Gazze’ye yardımın yanı sıra İsrailli rehinelere karşı kaç Filistinlinin serbest bırakılacağı gibi müzakerelerde kalan boşluklara odaklanacağını söyledi.

İsrail Ramazan ayında bombardımana aralıksız devam ediyor.

Ramazan ayının ilk Cuma gecesi, Nuseyrat kampında sahur vaktinde aralarında çocuklar ve hamile kadınların da bulunduğu düzinelerce yerinden edilmiş kişinin yaşadığı bir evi hedef alan saldırıda 36 kişi hayatını kaybetti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Muhammed Mustafa’yı yeni hükümeti kurması için görevlendirme kararından sonra, Filistinli gruplar ulusal uzlaşma olmadan yeni bir hükümet kurulmasına yönelik endişelerini dile getirdi.

Bunun üzerine, Fetih’in Hamas’a yönelik sert bir dil kullanması ve ‘Hamas liderliğinin gerçeklikten ve Filistin halkından kopuk olduğunu’ söylemesi nedeniyle ‘Filistin-Filistin’ çatışması gün yüzüne çıktı.

Fetih tarafından yapılan açıklamada, “İsrail’in Gazze Şeridi’ni yeniden işgal etmesine ve Filistin halkının yaşadığı yeni Nakba’ya kim sebep olduysa, onlar ulusal öncelikleri belirleme hakkına sahip değildir” denildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU