Kertenkele, maymun, yılan ve kızıl panda: Kaçakçıların bavulundan 87 hayvan çıktı

Mumbai'ye giden bavullarda; maymunlar, kertenkeleler, yılanlar, nadir kuşlar ve kırmızı panda bulundu

 (Tayland Gümrük Dairesi/AFP)

Büyük bir yaban hayatı kaçakçılığı operasyonunda bagajlarında nesli tükenmekte olan kızıl pandayla birlikte 87 diğer egzotik hayvan ve kuş ele geçirilen 6 Hindistan yurttaşı Bangkok Havalimanı'nda gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer çarşamba günü yaptıkları açıklamada; bir kızıl panda, iki maymun, 29 kertenkele, 21 yılan, Endonezya'ya özgü nadir bir keseli türü olan Sulawesi cuscus ayısı ve aralarında bir papağanın da bulunduğu nadir kuşların Suvarnabhumi Havalimanı'nda gümrük görevlileri tarafından ele geçirildiğini söyledi.

Tayland Gümrük Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, Taylandlı gümrük yetkilileri pazartesi günü havalimanındaki güvenlik kontrolü sırasında bagajları şüpheli bulduktan sonra şoke edici keşfi yaptı.

Yetkililer hayvanları Mumbai'ye götürerek ülke dışına kaçırmaya çalıştıkları iddiasıyla 5 erkek ve bir kadının gözaltına alındığını söyledi.

Tayland Gümrük Dairesi'nden yapılan açıklamada, "Hayvanlar arasında 29 siyah boyunlu monitör kertenkelesi, 21 yılan ve papağanlar da dahil 15 kuş olmak üzere toplam 87 hayvan olduğunu tespit ettik. Hayvanlar valizlerin içine gizlenmişti" diye belirtildi.

Fotoğraflarda hayvanların sepetler ve bez torbalar içinde hapsedildiği en az 8 bavul görülüyor.
 


Yetkililer el konulan bagajları incelemek üzere açarken, yaşam alanı kaybı ve avlanma nedeniyle nesli tükenmekte olan türler arasında sınıflandırılan bir kızıl pandanın sepetten dışarıya baktığı görüldü.

Bir papağan plastik bir kabın içine kapatılmış halde bulunurken, yılanlar da bez torbalar içinde birbirine sarılmış bir şekilde tespit edildi.

papağan
Bangkok'taki Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı'nda Mumbai'ye seyahat etmeye çalışan bir grup Hindistan yurttaşının valizinde bulunduktan sonra kurtarılan bir papağan (Tayland Gümrük Dairesi/AFP)


Bulunan tüm hayvanlar, nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin yasadışı kaçakçılıktan korunması ve muhafazası için CITES (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) adı verilen çok taraflı bir anlaşma kapsamında korunuyor.

Bavuldaki yasadışı hayvan koleksiyonunda bir kaplan balığı, iki kırmızı gözlü sincap, bir kurbağa, iki yarasa, pamuk tepeli tamarin ve düzinelerce bukalemun da bulunuyordu.

Bu Hindistan yurttaşları, maksimum 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

 

pamuk tepeli tamarin
Valizde bulunan ve nesli tükenmekte olan bir pamuk tepeli tamarin maymunu (Tayland Gümrük Dairesi/AFP)
Sulawesi ayısı
Bangkok'taki Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı'nda Mumbai'ye seyahat etmeye çalışan bir grup Hindistan yurttaşının bagajında bulunduktan sonra kurtarılan bir Sulawesi'ye özgü cuscus ayısı (Tayland Gümrük Dairesi/AFP)


Tayland, coğrafi konumu ve iyi bağlantılı ulaşım ağları nedeniyle yasadışı yaban hayatı kaçakçılığı için önemli bir aktarma merkezi konumunda.

Hayvanlar yasadışı yollarla Çin ve Vietnam'da satılırken, Hindistan da büyüyen bir pazar olarak öne çıkıyor. Bu önemli sorunla mücadele etmek için Tayland yasadışı ticareti engellemek üzere sıkı önlemler alıyor. Hatta geçen yıl sadece bu konuya adanmış bir Yaban Hayatı Suçları İstihbarat Birimi kurmuştu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU