Myanmar'da cunta seferberlik ilan etti: Ayda 5 bin kadın ve erkek askere alınacak

Gençler, ülkeden kaçmayı ya da direniş gruplarına katılmayı düşünüyor

Myanmar'da darbe yönetiminin şu ana kadar 70 binden fazla evi yaktığı tahmin ediliyor (Reuters)

Myanmar'da cunta yönetimi, nisandan itibaren her ay 5 bin kişinin silah altına alınacağını açıkladı.

2021'deki darbenin ardından silahlı direnişle karşılaşan ve ülke topraklarının yarısının kontrolünü direniş gruplarına kaptıran cunta yönetimi geçen haftalarda seferberlik ilan etmişti.

Seferberlik kapsamında 18-35 yaşındaki erkekler ve 18-27 yaşındaki kadınların iki yıl süreyle askere alınacağı duyurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Myanmar ordusundan yapılan açıklamada, yılda toplam 60 bin kişinin askere alınacağı ifade edildi.

Myanmar ordusunda görevli toplam asker sayısı bilinmiyor ancak uluslararası tahminler 150 bin-400 bin kişilik bir orduya işaret ediyor.

Washington merkezli ABD Barış Enstitüsü'nün verilerine göre, ülkede şiddetini artıran iç savaştaki toplam kayıpsa 21 bin asker. Bu rakamın içinde ölü ve yaralıların yanı sıra, firarlar ve taraf değiştirenler de yer alıyor.

Seferberlik ilanı sonrasında ordu sözcüsünden yapılan açıklamada, 7,7 milyonu kadın olmak üzere toplam 14 milyon askerliğe elverişli yurttaş bulunduğu ifade edilmişti.

Ancak AP'de yer alan habere göre seferberlik yasası birçok genç Myanmarlı ve ailesi tarafından korku, kaygı ve itirazla karşılandı.

Haberde birçok kişinin ülkeyi terk etmeyi düşündüğü, bazılarınınsa sınır bölgelerine giderek direniş gruplarına katılmak istediği belirtildi.

Ülkede seferberlikten kaçmak 3-5 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. 

Direniş gruplarının oluşturduğu Ulusal Birlik Hükümeti'yse (NUG) halkı cuntanın seferberlik yasasına uymamaya çağırdı. Seferberlik ilanının yasa dışı olduğunu belirten NUG, ülkedeki meşru hükümetin kendileri olduğunu savundu.

Açıklamada, "Ülke çapında önemli ve aşağılayıcı kayıplar veren askeri cuntanın çaresiz durumda olduğu çok açık" ifadelerini yer verildi.

Myanmar'da 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılmasının ardından ordu, 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. 

Darbe yönetimi, ülkenin fiili lideri Ang San Su Çi'yi 33 yıl hapse mahkum etmiş, daha sonra devrik siyasetçi hakkındaki cezanın 22 yıla indirildiğini ve kendisinin ev hapsine alındığını duyurmuştu. 

Darbe karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti'nin (NUG) rakamlarına göre darbeden bu yana yaklaşık 8 binden fazla kişi öldürüldü ve 60 bin kişi gözaltına alındı.

NUG ayrıca şu anda ülkenin yüzde 60'ının cunta karşıtlarının kontrolünde olduğunu iddia ediyor. Ancak uzmanlar, çatışmaların karmaşık ve değişken yapısı nedeniyle hangi güçlerin hangi bölgeleri kontrol ettiğini tespit etmenin zorluğuna dikkat çekiyor.


Independent Türkçe, Asahi, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU