Refah’a girilmesi Gazze nüfusunun yarısını yerinden etme tehdidi taşıyor

Netanyahu Refah’a girilmesinde ısrarcı... Hamas, rehine-mahkum takasını durdurmakla tehdit ediyor... Uluslararası uyarılar artıyor

İsrail’in kente girmesi ihtimaline karşı dün Refah’tan bir kamyonla ayrılan Filistinliler / Fotoğraf: AFP

Dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah kentine kara operasyonuyla girilmesi gerektiğini üstüne basa basa söyleyip yerinden edilmiş insanlarla dolu kentteki Hamas tugaylarının ortadan kaldırılacağına söz verdi. Bunu yaparken Gazze Şeridi nüfusunun yarısından fazlasını yerinden etmekle tehdit eden bu saldırının sonuçlarına ilişkin artan uluslararası uyarıları görmezden geldi.

Netanyahu, ABD’nin ABC kanalına verdiği röportajda, ‘Refah’a ulaşmalarını istemeyenlerin kazanmalarını istemeyenler’ olduğunu belirterek, ‘zaferin yakın olduğunu’ vurguladı. Sivillerin çıkışı için ‘güvenli koridor’ olarak adlandırdığı bir alanın olduğuna işaret etti ancak bu konuda herhangi bir ayrıntı vermedi. Buna karşılık, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Tamara er-Rifai, artık sivillerin gidebileceği hiçbir yer kalmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya İsrail’i Refah’a yapacağı bir saldırının sonuçları konusunda uyarıyor. Yaklaşık 250 bin esas sakinin yanı sıra 1,3 milyondan fazla yerinden edilmiş insanın 64 kilometre kareyi aşmayan bu alanda toplandığı göz önüne alındığında, bu, büyük bir katliam ve felaket yaşanacağına ilişkin endişeleri artırıyor.

Netanyahu “Ordu ve güvenlik kurumu, sivil halkı Refah’taki savaş alanından tahliye etme ve orada kalan Hamas tugaylarını yok etmenin yollarına odaklanan, mini güvenlik konseyine sunulmak üzere ayrıntılı bir plan hazırlama sürecinde. Bunu sivil halkın buradan ayrılabilmesi için güvenli bir koridor sağlayarak yapacağız” dedi.

Hamas Hareketi ise Netanyahu’nun açıklamalarına yanıt vererek, Refah’a yapılacak herhangi bir askeri operasyonun mahkum takası ve Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması şansını yok edeceğini belirtti.

Bu arada Beyaz Saray tarafından dün yapılan bir açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde kendisine, İsrail’in sivillerin güvenliğini sağlamaya yönelik bir planı olmadan Refah’ta askeri operasyona devam etmemesi gerektiğini bildirdiği kaydedildi. Biden ayrıca Gazze’deki rehine-mahkum takası müzakerelerinde elde edilen ilerlemenin daha da ilerletilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU