Rus basınında Gazze savaşı: "Kahire, İsrail'e 45 yıl sonra ilk kez ilişkilerin tamamen kesilmesi tehdidinde bulunuyor"

Gazze savaşının 130. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: Kommersant

Independent Türkçe için 12 Şubat Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 130. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?      
      

 

TASS:

Medya: İsrail'in Refah'a düzenledi​​​​​​​ği hava saldırısında 100 kişi öldü

Al Mayadeen TV kanalının haberine göre 230 kişi daha yaralandı

İsrail savunma ordusunun, Gazze Şeridi'nin Güney kısmında Mısır sınırındaki Refah kentine geniş çaplı saldırısı sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 100'ü geçti. Bu haberi Beyrut'tan yayın yapan Al Mayadeen kanalı aktardı.

Kanalın haberine göre, Refah'taki konutlara ve camilere yapılan geniş çaplı saldırılarda 230'un üzerinde insan yaralandı. Al Mayadeen, bombardımanlar sırasında hayatını kaybedenlerin ve yaralananlarının çoğunun kadınlar ve çocuklar olduğunu belirtti.
 

 

Kommersant: 

Tel Aviv'den bildiren Mihail Gureviç'in yazısı özetle şu şekilde:

Savaşın sonu nerede?

İsrail'in Gazze'deki operasyonu kendisini kesin bir darbe ile Hamas'la anlaşma arasında bir kavşakta buldu

İsraillilerle Hamas arasında görüşmelere paralel olarak İsrail savunma ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonu sürüyor. Geçen hafta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu zaferin "uzatılmış el kadar bir mesafede olduğunu" o güne "birkaç ay kaldığını" ifade etti. Ama bunun yanı sıra Amerikan istihbarat temsilcileri ABD Kongresine verdikleri bilgide İsrail'in, Hamas’ı imhadan "uzak olduğunu" belirttiler.

Fakat Dışişleri Bakanı gitti ve Batı medyasına baktığımızda onun Orta Doğu'ya gerçekleştirdiği yeni gezinin herhangi önemli sonuçlar vermediğini görüyoruz. Hatta Washington’un İsrail'e ek baskı yapacağı duygusu vardı.

Ancak en yakındaki zafere ilişkin sözlerle aynı zamanda Refah'taki askeri operasyonun hazırlıklarına başlandı. Bu, Gazze Şeridi'nin en Güneydeki Mısır ile sınırında şehir savaşları bakımından en karmaşık noktadır. İşin başından İsrail mütemadi olarak Gazze Şeridi ahalisini Güneye gitmeye çağırmıştı. Bunun sonucunda Refah ahalisinin sayısı 300 binden 1 milyonun üstüne çıktı. Hem de onların çoğu konutlarda değil hayırsever kuruluşların verdiği çadırlarda yaşıyor.

Her yerde çadır var: Yolların kenarında, açık alanlarda, evlerin arasında ve elbette Mısır sınırındaki panayırların önünde. Bu insanların farklı bölgelere sevk edilmemesi durumunda sivil ahali kayıplarının sayısı bugüne kadarki kayıpların tamamını gölgede bırakacaktır.

Bu keskin zaman çatışmasını sadece İsrail'de değil komşu Arap ülkelerinde, özellikle Mısır'da da hissediyorlar. Mısır, Gazze Şeridi'nin Güney kısmındaki savaşın Filistinlilerin total biçimde sınırı geçme ve Sina'ya ulaşma girişimlerine dönüşebileceğinden endişe ediyorlar. Sivil mülteciler kitlesinin hele bir de Ramazan ayı öncesinde Mısır askerleriyle karşı karşıya durması Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah es-Sisi'nin etrafındakilerin en son görmek istediği manzaradır. Onun için İsrail'e baskı yapan Kahire az daha 45 seneden bu yana ilk kez ilişkilerin tamamen sona erdirilmesiyle tehdit ediyor.

Şimdi tüm ümitler önümüzdeki salı günü arabulucuların Kahire'deki buluşmasına bağlanmıştır.

Washington’dan CIA Başkanı Williams Burns, Katar'dan Başbakan Muhammed bin Abdurrahman Al Tani, İsrail'den ise iki esas istihbarat örgütü Mossad ve ŞANAB başkanlarının da dahil olduğu tam teşekküllü bir heyet gelecek. Görüşmelerde Mısır'ı ulusal istihbarat kurumu başkanı Abbas Kamel temsil edecek.

Bir araya gelenlerin önünde çok karmaşık bir sorun duruyor. Sızan farklı nitelikteki bilgilere göre HAMAS yöneticilerinin Gazze'yi terk etmesi, savaştan sonra Gazze'yi uluslararası güçlerin yönetmesi de dahil olmak üzere en yaratıcı seçenekler tedavüle dahil edilecek. Öte yandan daha önce tüm düşüncelerin seslendirildiği ve şimdiye kadar hiçbir sonuç vermedi.

İsrail'de daha fazla tavizlere hazır olmadıklarını ısrarla tekrarlıyorlar.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU