Enflasyon, Kahire Kitap Fuarı'na sert bir darbe vurdu

Büyük katılıma rağmen sınırlı alımlar söz konusuyken, çeşitli kültürel etkinlikler yapılıyor ve Tik Tok yıldızlarının etkinlikleri eleştiri alıyor

Kahire Kitap Fuarı büyük bir katılıma tanık oldu ancak satışlar ekonomik koşullardan etkilendi (Fuar’ın X sayfasından)

Uluslararası Kahire Kitap Fuarı'nın 25 Ocak'ta başlayan bu yılki oturumu çok zorlu bir ekonomik ortamda gerçekleşiyor.

Yayıncılar ve kamuoyu, ekonomik krizin etkisinden ve dolardaki yükselişten dolayı sıkıntı çekiyor ve söz konusu durum tüm yayıncılık sektörünü etkiliyor.

Kitap fiyatlarında önemli bir artışa yol açan ekonomik durum, çoğu ziyaretçinin satın alma gücünü sınırlı hale getirdi ve satın alma bütçelerini diğer öncelikleri sebebiyle azalttı. 

Bu yıl "Bilgiyi yaratıyoruz… Sözümüzü tutuyoruz" sloganıyla düzenlenen fuarda 70 ülkeden yayıncılar yer alıyor.

Norveç, Norveçli şair Olav H. Hauje'nin (1908-1994) "Bu Rüyadır" şiirinden esinlenerek "Taşıdığımız Rüya" sloganıyla fuarın onur konuğu oldu.

Kitap fuarının faaliyetleri kitap satışıyla bitmiyor, seminerler, tartışmalar, imza törenleri ve çok sayıda Mısırlı ve Arap yazarın katılımıyla dolu bir kültürel program da düzenleniyor.

1973 Ekim Savaşı'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla etkinliklere ilgi yoğun oluyor.

Fuarda iki ünlü yazar Yakup el-Şaruni ve arkeolog Salim Hassan onuruna düzenlenen çeşitli etkinliklere de büyük bir ilgi gösterildi. 

Fuarda Filistin davası da göz ardı edilmedi. Kültürel programda mevcut durumun tartışıldığı birçok seminer düzenlendi.

Aynı zamanda pek çok yayınevi, Filistin meselesini ele alan eserleri yeniden basmak ve bu konuda Mısırlı ve Arap yazarların yeni eserlerini sunmak konusunda istekliydi.

Bu yıl fuarın dikkat çeken sahnelerinden biri de blog yazarları ve TikTok yıldızlarının varlığı ve bunların bir kısmının imza etkinlileri eşliğinde fuarda kitap satması oldu.

Çoğunluğu gençlerden oluşan çok geniş bir izleyici kitlesi ile karşılandılar.

Bu, kültürel işlerle ilgilenen kesimlerin bazıları tarafından memnuniyetle karşılanan, diğer kesimler tarafından ise eleştirilen bir olguyu temsil ediyordu.
 

Norveç Devleti 'Taşıdığımız Rüya' sloganıyla onur konuğu oldu (Fuar'ın X hesabından).jpg
Norveç Devleti "Taşıdığımız Rüya" sloganıyla onur konuğu oldu (Fuar'ın X hesabından)

 

3 günde 1 milyon ziyaretçi

Açıldığı günden itibaren kamuoyundan büyük ilgi gören fuar, ilk gününde 200 bin kişi tarafından ziyaret edildi, yalnızca üç gün sonra da bir milyon ziyaretçiye ulaştı.

Ancak bu yoğun ziyaretçi sayısı, satışlara beklenen şekilde yansımadı.

Kitap fiyatlarının yüksek olması ve halkın alım gücünün zayıf olması, yalnızca Mısır'da değil, tüm Arap bölgesinde bu en önemli kültürel etkinliğe büyük bir gölge düşürdü. 

Büyük yayınevlerinin stantlarındaki yüksek fiyatlara rağmen büyük talep gören ve diğerlerine kıyasla daha yüksek satış yapan Mısır Genel Kitap Otoritesi de dahil olmak üzere, her zevke uygun, değerli kitap koleksiyonlarının makul fiyatlarla bulunması nedeniyle büyük ilgi gören başka stantlar da bulunuyor.

Fuarı ziyaret eden ve öğretmen olan Ahmed Magdi "Üniversite yıllarımdan beri kitap fuarlarını gezmeye ve yeni yayınlar almaya hevesli oldum ve bu alışkanlığımı 20 yılı aşkın süredir sürdürüyorum. Ancak son dönemde yaşanan ekonomik kriz her şeyi etkiledi. Geçen yıl kitap fiyatlarında ciddi bir artış oldu, bu yıl ise fiyatların yüksek olması ve halkın satın alma gücünün azalması nedeniyle durum daha da kötü, bu durum fuarı ziyaret edenlerin çoğunda çok belirgin bir şekilde görülüyor" dedi. 

Magdi, "Fuar, hem yayınevinin bu kadar çok olması, hem de çok sayıda indirim ve kampanyanın olması yılın en güzel fırsatı, bu nedenle her kitapseverin yeni kitapları görüp satın alması için bir alışkanlığı temsil ediyor. Ancak alacaklarımızın geçmiş yıllara göre sınırlı olacağı göz önüne alındığında, mevcut koşullar bizi iyi seçimler yapmaya zorluyor" ifadelerine de yer verdi. 

Ev hanımı ve iki çocuk annesi Hale Mahir, "Her yıl kitap fuarını ziyaret ederek yeni kitapları görür ve yıl boyunca okumak için kitap satın alırdık. Son yıllarda çocuklarımın okumaya alışmaları için çok sayıda çocuk kitapları koleksiyonları almaya başladım. Ancak bu yıl her şeyi etkileyen yüksek fiyatlar nedeniyle kitap bütçemiz ciddi şekilde azaldı. Bu yüzden çocuk kitaplarına öncelik verdik, yayınevlerinin sunduğu çok sayıda indirim ve teklifler göz önüne alındığında, sergiden satın almak her halükarda daha ucuz olacak" ifadelerini kullandı. 
 


Yayıncılar sıkıntı yaşıyor 

Genel olarak yayıncılık sektörü, kitap fuarı gibi büyük kültürel forumlarda kitapseverlerin heyecanla son ürünlerini beklemesinin yanı sıra birçok faktörle bağlantılı oluyor.

Kitap fuarının en büyük kültür forumu olması nedeniyle ürünlerini pazarlamak için her yıl kitap fuarını bekleyen yayıncılar, koşullarını sürdürmek ve mevcut duruma dayanmak için mücadele etmeye başladı.

Kitap fiyatlarındaki artıştan yalnızca onların sorumlu tutulmasının haksızlık olduğunu zira onların kontrolü dışında birçok değişken olduğunu belirttiler. 

Fasha Yayınevi'nin kurucusu Ahmed Salih, "Bu yılki kitap fuarında hem yayıncı hem de okuyucu sıkıntı yaşıyor. Yayıncılar, kitap fiyatlarına da yansıyan kağıt, baskı ve üretim malzemeleri fiyatlarında benzeri görülmemiş bir artış yaşıyor. Yani kitap fiyatlarında yaşanan ciddi artış bir sadece yayıncının kontrolünde değil, diğer yandan her şeyi etkileyen yüksek fiyatlar nedeniyle bu yıl halkın satın alma gücü sınırlı. Bu nedenle, satın alma birçok kişi için öncelik olmaktan çıktığı için fuarı ziyaret edenlerin artık uzun bir satın alma listesi yok, aksine sınırlı seçeneklere sahip oluyorlar" ifadelerini kullandı. 

Salih "Her şeye rağmen, okuyucunun alabileceği kitapları satabilmek için indirim ve teklifler sunup kâr marjını minimuma indiriyoruz. Kahire Uluslararası Kitap Fuarı, Ortadoğu'nun en önemli ve ünlü fuarı ve yayıncının kitaplarını pazarlaması, okuyucunun da satın alması için en iyi fırsat" dedi. 

İbdaa Yayınevi'nin kurucusu Eid İbrahim ise, "Bu yılki Kahire Uluslararası Kitap Fuarı için en sıkıntılı oturum. Kitaplar vazgeçilmez bir ürün değil, bu nedenle birçok kişi daha önemli konulara yönelmek için kitaplara ayrılan bütçelerini azaltıyor ya da tamamen iptal ediyor. Bu artık çok net. Satışlar diğer yıllara göre çok daha düşük. Dolardaki artışın kağıt, matbaa gibi üretim malzemelerinin fiyatları üzerindeki etkisinden dolayı yayıncılar zarar görüyor. Aynı zamanda kitap fuarındaki stantların kira fiyatları da bu yıl arttı ve bu da yayıncılara ek bir yük oluşturdu" ifadelerine yer verdi.

İbrahim "Tüm yayınevleri kampanyalar ve indirimler sunmasına ve Mısırlıların büyük bir kesiminin kitap satın alma konusundaki ilgisine rağmen halkın satın alma gücü sınırlı kalıyor ve önceki yıllara göre çok daha az oluyor. Bununla birlikte genel olarak yayıncılık sektörü art arda yaşanan krizlerden büyük zarar görüyor. Yani durum herkes için zor hale geldi" ifadelerine de yer verdi. 
 

Kahire Kitap Fuarı, blogerların ve TikTok yıldızlarının katılımına sahne oldu (Fuarın X hesabından) .jpg
Kahire Kitap Fuarı, blogerların ve TikTok yıldızlarının katılımına sahne oldu (Fuarın X hesabından)

 

Arap ve Mısır yayınevlerini sunduğu fırsatlar

Bu yıl hem okuyucuları hem de yayıncıları desteklemek için birçok girişim başlatıldı.

Okuyucuları satın almaya teşvik etmeyi amaçlayan büyük indirimlerin yanı sıra, Mısır Yayıncılar Birliği fuara katılamayacak küçük yayınevlerini tek bir stantta toplayarak, yıl boyunca en büyük satış fırsatına sahne olan kültür etkinliğinde üretimlerini pazarlayabilmelerine yardımcı olmak üzere bir girişim başlattı.

Mısır Yayıncılar Birliği Başkanı Said Abdo, "Koşullara uygun olarak Mısır Yayıncılar Birliği aracılığıyla özellikle küçük yayınevlerine destek sağlamaya çalıştık. Bölgedeki en önemli etkinlik ve üretimleri pazarlamak için en büyük fırsat olan bu fuarda yer almak isteyen, 50'den az yayını olan küçük yayınevlerinin satış yapabildiği karma bir stand düzenledik. Aynı zamanda, çoğu Mısırlı ve Arap yayınevi, okuyucuları çekmek ve yeni ve eski yayınların arzını teşvik etmek amacıyla büyük teklifler ve indirimler sunuyor" dedi. 

Abdo, şu ifadelere de yer verdi: 

Yayıncılık sektörüne her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz, son olarak yayınevlerini, yayınlarını ve onlarla iletişim kurma yollarını tanıtmayı amaçlayan bir platformu hayata geçirdik. Aynı zamanda kağıt üreticileri ve ithalatçıları ile çeşitli matbaalar gibi tüm sektör girdilerinin bir araya geldiği bir yer oldu. Redaktörler ve kapak sanatçıları gibi yayıncılık sektörüyle ilgili mesleklerin yanı sıra, genç yetenekleri de sergilemeyi istiyoruz. Sektörün son yıllarda üst üste yaşadığı krizlerden sonra tüm tarafları bir araya getirmeyi ve onlara destek olmak için her türlü çabayı göstermeyi hedefliyoruz.

 

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU