ABD ordusu henüz kendi envanterinde olmayan bombaları Ukrayna'ya gönderiyor

Karadan ateşlenebilen yeni silahlar 145 kilometre menzile sahip

ABD yönetimi Kiev'e silah sağlamak için geçen yıl Boeing'le sözleşme imzalamıştı (ABD Hava Kuvvetleri)

ABD Savunma Bakanlığı test aşamasını yeni tamamladığı uzun menzil hassasiyete sahip Karadan Ateşlenen Küçük Çaplı Bombaları (GLSDB) Ukrayna'ya gönderme kararı aldı.

Politico'ya konuşan konuyla ilgili 4 kaynak, Boeing tarafından üretilen bombaların kısa süre içinde Ukrayna'ya ulaşacağını belirtirken, GLSDB'lerin henüz ABD ordusunun envanterinde dahi olmadığına dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni bombaların 145 kilometre menzile sahip olduğunu belirten bir ABD'li yetkili, "Bu silahlar Ukrayna'nın uzun menzil cephaneliğini tamamlayacak ve onlara daha önce sahip olmadıkları derin bir vuruş kabiliyeti sağlayacak.

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, "operasyonel güvenliği" gerekçe göstererek konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Ryder, "Ukrayna'nın tedarik ettiğimiz silahları olabildiğince çabuk teslim alması ve kullanmaya hazır olması için Kiev'le ve endüstrideki ortaklarımızla yakın çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

110 kiloluk güdümlü bombalardan uyarlanan GLSDB'ler yerleştirildikleri füzelerle birlikte birçok ateşleyiciden fırlatılabiliyor. 

ABD ordusunun envanterinde GLSDB'lerin havadan ateşlenebilen benzer bir versiyonu bulunsa da karadan ateşlenebilen yeni tür henüz envantere girmiş değil.


İlk kez Ukrayna'da test edilecek yeni bombaların, Kiev'in uzun menzilli silah stoğunun önemli bir parçası olması bekleniyor. Daha önce Birleşik Krallık tarafından verilen Storm Shadow ve ABD tarafından verilen ATMS füzeleri, Ukrayna'nın cephe hattının gerisinin Rus lojistik bağlantılarını ve Kırım'ı vurmasını kolaylaştırmıştı.

GLSDB'lerin menzili bu silahlar kadar uzun değil ancak Kiev'in elindeki Storm Shadow ve ATMS stoğunun tükenme aşamasında olduğu tahmin ediliyor.

Sektör kaynaklarına göre, GLSDB'lerin test edileceği Ukrayna sahasında göstereceği performans diğer ülkelerin de bu uzun menzilli bombalara yönelmesine yol açabilir.


Independent Türkçe, RT, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU