BAE, 13 yıl sonra ilk kez Şam'a büyükelçi atadı

Güven mektubunu sunan büyükelçi göreve başladı

Batı yaptırımları nedeniyle, Suriye'nin Arap ülkeleriyle geliştirdiği ilişkilerin ülke ekonomisine bir etkisi olması beklenmiyor (AP)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye İç Savaşı'nın başlangıcı olan 2011'den bu yana ilk kez Şam'a büyükelçi atadı.

BAE Büyükelçisi Hasan el-Şehi, dün Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad'la bir araya gelerek güven mektubunu sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atama, Esad rejiminin son yıllarda Arap dünyasıyla gelişen ilişkilerinin işaretlerinden biri.

Suriye gazetesi El-Vatan'da yer alan haberde, Suudi Arabistan hükümetinin de yakında Şam'a büyükelçi atayacağı iddia edildi.

Geçen yıl İran'la ilişkileri yeniden tesis etme kararı alan Suudi Arabistan, Suriye'yle diyaloğa da açık kapı bırakmıştı.

Birçok Arap ülkesi, Şam yönetiminin 2011'deki gösterilere verdiği şiddetli yanıtın ardından başlayan çatışmalar nedeniyle ülkedeki büyükelçiliklerini kapatmıştı.

Savaş sürecinde Suudi Arabistan, Katar ve BAE gibi ülkeler rejim karşıtı muhalifleri desteklese de son yıllarda diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik adımlar atılmıştı.

Beşar Esad'ın 2022'de BAE'ye yaptığı ziyaret Suriye liderinin iç savaşın ardından bir Arap ülkesine yaptığı ilk ziyaret olarak kayıtlara geçmiş, Esad bir yıl sonra Abu Dabi'ye ikinci bir ziyaret düzenlemişti.

Suriye'nin kuzeyini de etkileyen 6 Şubat depremleri Esad rejimiyle Arap dünyası arasındaki ilişkilerin onarılmasında etkin rol oynamıştı.

Deprem diplomasisi yoluyla Şam yönetimiyle yeniden bağlantı kuran Arap ülkeleri, kısa bir süre sonra Suriye'yi yeniden Arap Birliği üyeliğine kabul etmişti.


Independent Türkçe, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU