Tacikistan lideri Rahman: "İki yıllık gıda stoklayın"

5 kişilik bir ailenin 5 aylık gıda stoğunun ağırlığı 1,4 ton...

71 yaşındaki İmamali Rahman, 1992'den bu yana Tacikistan'ı yönetiyor (Tacikistan Cumhurbaşkanlığı) 

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkedeki tüm vatandaşların iki yıl yetecek kadar gıda stoklaması gerektiğini söyledi.

Rahman'ın açıklamaları 27 Ocak'ta kutlanan geleneksel Sada bayramı sırasında geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tacikistan lideri, "Ülkedeki her ailenin iki yıl yetecek kadar gıda stoğuna sahip olması gerektiğini vurguluyorum" diye konuştu.

Rahman tavsiyesini, iklim krizinin getirdiği tehlikelere, nüfus artışına ve küresel gıda tedariğinin tahmin edilemez duruma gelmesine dayandırdı.

Tacikistan lideri daha önce de benzer tavsiyelerde bulunmuş ve yurttaşlardan gıda stoğu yapmalarını istemişti.

Rahman konuşmasında, Tacikistan yurttaşlarının bu kadar gıdayı nasıl temin edeceği ve nasıl saklayacağına ilişkin bir öneride bulunmadı.

Tacikistan'da ortalama maaş 130 dolar seviyesinde ve birçok ailenin fertleri yaşam masraflarıyla başa çıkabilmek için Rusya'da mevsimlik işçi olarak çalışıyor.

İmamali Rahman, 2022'de de benzer bir açıklama yaptığında ülkedeki Asia-Plus gazetesi iki yıllık gıdanın nasıl stoklanabileceğini haberleştirmişti.

Gazetenin araştırması sonucunda 5 kişilik bir aileye 5 ay yetecek kadar gıdanın 1,4 ton ağırlığında olacağı anlaşılmıştı.


Eurasianet'e konuşan Tacikistanlı bir ekonomist, halkın geniş kesimlerinin Rahman'ın tavsiyesine uyması durumunda gıda piyasasında bir kaos oluşacağını savundu.

Ekonomist, "10 milyon kişinin iki yıllık gıda almak için marketlere koştuğunu düşünebiliyor musunuz? Satıcıların deposunda iki yılı bırakın iki aya yetecek kadar bile stok yok. Böyle bir durumda market rafları hızlıca boşalır ve fiyatlar hemen keskin bir şekilde artar" diye konuştu.

Pandemi döneminde tüm dünyada olduğu gibi Tacikistan'da da gıda stoğuna yönelim artmış ve bunun sonucunda bazı ürünlerin bulunması zorlaşmıştı.

O dönem 50 kilogram unun fiyatının 25 dolardan 100 dolara çıktığı ülkede, hükümet bir açıklama yayımlayarak halka panik yapılmamasını önermişti.


Indepedent Türkçe, Eurasianet, Asia-Plus

DAHA FAZLA HABER OKU