ABD ve Çin'in yakından izlediği Tuvalu seçimlerinde kaybeden belli oldu

Okyanusya adasına açık denizlerden gelen tehdit giderek artarken Çin, Tayvan'la bağlarını değiştirmesi için 2019'da Tuvalu'ya yanaşmıştı

(AP)

Pasifik Adaları ülkesi Tuvalu'nun Tayvan yanlısı başbakanı, cumartesi günü açıklanan sonuçlara göre Çin ve ABD'nin yakından izlediği seçimde koltuğunu kaybetti.

Mikro ulusun görevdeki başbakanı Kausea Natano, Tuvalu'nun 1979'dan beri diplomatik müttefiki Tayvan'a destek sözü vermişti.

9 adaya yayılmış 11 bin 200 kişilik nüfusa sahip Tuvalu, Okyanusya'daki bir diğer mikro ada ülkesi Nauru'nun bu ay Tayvan'la bağlarını kopararak Pekin'i desteklemeye başlamasının ardından Taipei'nin Pasifik'te kalan üç müttefikinden biri. Çin, Okyanusya'daki mikro uluslara daha fazla kalkınma desteği ve yardım sözü veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Asya'da Maldivler de diplomatik yakınlığını, kendisine askeri yardım ve destek de sunan onlarca yıllık müttefiki Hindistan'dan Çin'e kaydırmaya başladı.

Tuvalu TV'de bir seçim yetkilisinin açıkladığı üzere Tuvalu şehri Funafuti'deki sonuçlar, Natano'nun koltuğunu koruyamadığını gösterdi.

Cuma günkü seçimin ardından Tuvalu'nun Tayvan'la diplomatik ilişkilerini gözden geçirmesi çağrısı yapan Maliye Bakanı Seve Paeniu, rakipsiz yarıştığı Nukulaelae adası seçiminde koltuğunu elinde tuttu. Seçilmiş milletvekilleri arasında bir koalisyon kurarak başbakanlığa adaylığını koyacak.

Paeniu, Tayvan ya da Çin'in diplomatik olarak tanınması meselesini, yeni hükümetin tartışması gerektiğini söylüyor.

Geri dönüşünü destekleyen sonuçların yeni parlamentoda kendisine bir koltuk sağlaması üzerine cumartesi günü yaptığı açıklamada Paeniu şöyle dedi:

Başbakan Natano yönetimindeki son hükümetimiz, hükümetteki dönemimiz başlarken bu konudaki politik duruşumuzu belirlemek için kapsamlı iç tartışmalar yaptı, bu nedenle şüphesiz yeni hükümetin konuyu inceleyerek politik duruşunu buna göre belirlemesi gerekecek.

Açık denizlerden gelen tehdidin giderek arttığı Okyanusya adasında, parlamentoda herhangi bir siyasi parti bulunmuyor ve seçim bölgesi olan 8 adanın her birinden iki milletvekili seçiliyor.

Paeniu'yu bu çekişmede, Tayvan'a destek çağrısı yapan ama bunun yerine Avustralya'yla yapılan güvenlik anlaşmasının iptal edilmesini isteyen bir diğer lider adayı Enele Sopoaga takip ediyor.

Tuvalu Seçim Komisyonu Üyesi Tufoua Panapa, genel valinin bildireceği bir zamanda yapılacak toplantıda milletvekillerinin gelecek hafta başbakanı seçmek üzere oy kullanacağını söyledi.

Panapa "Seçilmiş milletvekillerini uzak adalardan başkent olan adaya getirmemiz gerektiğinden gelecek hafta önümüzde daha net bir tablo olacak" dedi. Tekne yolculuğu 27 saate kadar sürebiliyor.

Çin'le Tayvan arasındaki gerilim tırmanırken Pekin, Güney ve Güneydoğu Asya'daki müttefiklerinden bölgesel destek topluyor. Daha önce Tuvalu'ya yanaşan Çin, 2019'da ilişkilerini değiştirmesi karşılığında yapay adalar inşa etmeyi teklif etmişti.

Washington'un kısa süre önce Tuvalu'ya küresel telekomünikasyon sağlayacak ilk denizaltı kablosunu taahhüt etmesiyle Çin ve ABD arasında Pasifik'te daha geniş çapta bir nüfuz mücadelesi başladı.

Önceki haftalarda Tayvan Dışişleri Bakanlığı yaptığı bir açıklamada Tuvalu'dan bazı yetkili ve siyasetçilerin Tayvan'ı başkanlık seçim sonuçlarından dolayı kutladığını ve "iki ülke arasındaki dostluğun sağlam bir şekilde savunulmaya devam edilmesi yönündeki tutumlarını yinelediğini" ifade etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU