ABD'nin Ankara Büyükelçisi: İsveç'in onay belgesi Washington'a gönderilir gönderilmez, F-16 satışının hızla gerçekleşmesini bekliyorum

Flake, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının ardından Türkiye'ye F-16 satışının da hızla gerçekleşeceğini söyledi

Fotoğraf: AA

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili yasayı birkaç gün içinde imzalamasını ve bunun da ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışlarını onaylamasına ilişkin hızla adım atılmasına yol açmasını beklediğini söyledi.

Flake, Reuters ile yaptığı söyleşide resmi onay belgesinin Washington'a ulaşmasının ardından ABS Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye F-16 satışına ilişkin bildiriyi derhal göndereceğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu 20 ay geciktirmesinin ardından Salı günü NATO'nun genişlemesi önündeki son engeli de kaldırdı ve İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu onayladı.

Üyeliğin onaylanması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tasarıyı imzalayarak yasalaştırması gerekiyor. Sonrasında ise Resmi Gazete'de yayımlanacak. Aynı zamanda İsveç'in başvuru onay belgesinin de Washington'a gönderilmesi gerekiyor.

Bunların "birkaç gün içinde" gerçekleşmesini bekleyip beklemediği sorulan Flake, Reuters'a "Evet, bekliyorum" dedi.

Flake "TBMM'nin onayından sonra Türkiye'nin beklemesi için bir sebep görmüyorum. Dolayısıyla, (resmi belge) Washington'a gönderilir gönderilmez (F-16 satışlarına ilişkin) Kongre onayının gerçekleşeceğini bekliyorum" dedi.

Flake, Reuters ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde "Cumhurbaşkanının tasarıyı imzalaması ve sonra onay belgesinin Washington'a gönderilmesi gerekiyor. Bu gerçekleşir gerçekleşmez bildirinin de yapılacağını bekliyoruz. Resmi bildiri yapılacak" dedi.

Hem Erdoğan hem de ABD Kongresi üyeleri Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması konusunu, Türkiye'ye 20 milyar dolar değerinde Lockheed Martin LMT.N uçakları ve modernizasyon kitleri satışının kongre onayı almasıyla ilişkilendirmişti.

Öte yandan Reuters'ta yer alan bir haberde ABD Başkanı Joe Biden'ın, Capitol Hill'deki komitelerin liderlerine dün Ankara İsveç'in NATO üyeliği sürecini tamamladığında F-16 satışları için resmi süreci başlatma isteğini ifade ettiği bir mektup gönderdiği belirtildi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU