İsrail Lübnan’la savaşa girmeye ‘hazırlansa’ da siyasi çözümü tercih ediyor

İsrail ordusu, Hizbullah’ı hedef almak için İHA’ları kullanıyor

Fotoğraf: AA

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan’la savaşa hazırlık çağrısında bulunsa da ülkesinin, kuzeydeki insanlarının güvenlik durumu değiştikten sonra evlerine dönmesine izin veren bir siyasi çözümü tercih ettiğini belirtti.

Gallant, askeri harekâtı genişletmek için kuzey bölümünün hazır olup olmadığına ilişkin bir saha durumu değerlendirmesi yaptı. Gallant, kuzeyde yaşayanların evlerine geri dönme sürecine değinerek, İsrail’in “bölge sakinlerini evlerine döndürmek üzere askeri yolları kullanmak yerine siyasi bir çözüme ulaşmayı tercih ettiğini” belirtti.

Gallant’ın açıklaması, uluslararası arabuluculukların Güney Lübnan’daki gerilimi sona erdirmede başarısız olmasının ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters Haber Ajansı’nın dün aktardığına göre, Lübnanlı üç kaynak ve bir ABD’li yetkili, geçen hafta öne sürülen önerilerden birinin, İsrail’in Gazze Şeridi’nde daha az yoğun operasyonlara yönelmesi ile birlikte sınır ötesi saldırı faaliyetlerinin azaltılması olduğunu söyledi. Üç Lübnanlı yetkiliden ikisi, Hizbullah’a da savaşçılarının sınırdan 7 kilometre uzaklaşması yönünde bir önerinin iletildiğini, ancak Hizbullah’ın bu iki fikrin gerçekçi olmadığını söyleyerek reddettiğini belirtti.

Gerilim devam ederken İsrail ordusu, filo şeklinde uçan insansız hava araçlarının (İHA) kullanımının yoğunlaştırılması ve bölge sakinlerinin bunlarla görüntülenmesini kapsayan yeni bir savaş taktiğine geçti. Her filonun içeriği, yakın bir coğrafi aralıkta iki ila beş İHA arasında değişiyor. İsrail ordusunun yayınladığı bir videoya göre, ilk kez iki İHA, çarşamba günü öğleden sonra, Sur şehrinin güneyindeki El-Kalile Ovası’nda füze fırlatan Hamas’a bağlı bir askeri grubu hedef aldığı sırada çok yakın bir coğrafi mesafe içinde uçarken görüldü. Aynı zamanda dün, yakın bir coğrafi mesafe içerisinde uçan beş İHA’dan oluşan bir filo da görüldü.

Askeri uzmanlar, bu taktiğin “savaşçıların sahadaki takibini yoğunlaştırmak” amacıyla benimsendiğini ve İsrail İHA’larının savaşın başlangıcından bu yana bu takibi sürdürdüğünü söylüyor. Aynı zamanda “genellikle İHA’lara ateş açan Hizbullah’ın hava savunma sistemlerini hedef almanın ve ilk İHA’nın vurulması durumunda ikinci İHA’nın sisteme saldırmasına olanak sağlamanın” amaçlandığı belirtiliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU