Ukrayna Genelkurmay Başkanı, milletvekillerini cepheye çağırdı

Ülkedeki seferberlik tartışmaları hız kazandı

Zalujni, savaşla birlikte Ukrayna siyasetinde yıldızı parlayan isimlerden biri (Reuters)

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni, Ukraynalı milletvekillerinin yeni bir seferberlik yasasında anlaşamaması durumunda cepheye kendilerinin gelmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna merkezli yayın kuruluşu New Voice'ta yer alan habere göre Zalujni, perşembe günü Ukrayna Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komitesi toplantısına katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantıda yer alan bir kaynağın aktardığına göre Zalujni milletvekillerine, "İnsana ihtiyacım var. Ruslar, 400 bin kişiyi daha askere aldı ve birkaç yüz bin kişiyi daha çağırmak için hazırlanıyorlar. Bizim elimizde ne var? Ya dünyaya dönüp sorun ya da kendiniz savaşmaya gelin" dedi.

İddiaya göre Zalujni, daha sert seferberlik kuralları uygulanmadığı takdirde, "devleti savunacak kimsenin kalmayacağını" söyledi.

Toplantıda gündeme gelen hükümlüleri askere alma fikrine karşı çıkan Ukraynalı general, bunun askerlik hizmetinin bir ceza olarak algılanmasına neden olacağını savundu.

Zalujni ayrıca, askere alınacak her kişi için 80 günlük bir eğitim sürecinin gerekli olacağını vurguladı.


Ukrayna Genelkurmay Başkanı Zalujni'yle milletvekillerinin toplantısı, ülkede seferberlik tartışmalarının hız kazandığı bir dönemde geldi.

Kiev'in Şubat 2022'de başlayan savaşta şu ana kadar 200 bine yakın zayiat verdiği düşünülüyor. Bu rakama çatışmalarda yaralanan askerler de dahil.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski geçen ay yaptığı açıklamada, Zalujni'nin kendisinden 500 bin asker daha istediğini açıklamıştı.

Geçen ay konuyu parlamento gündemine taşıyan Zelenski'nin partisinden milletvekili Mariana Bezuglaya, kadınların da askere alınmasının yolunu açan bir yasa tasarısı teklifi sunmuştu.

Bezuglaya'nın kendi Facebook sayfasında yaptığı ankete katılan erkeklerin yüzde 74'ü, kadınlarınsa yüzde 65'i askere alınmaktansa vatandaşlıktan çıkmayı kabul edeceklerini belirtmişti.


Independent Türkçe, New Voice, RT

DAHA FAZLA HABER OKU