Ukrayna ordusu Kırım'da Rus çıkarma gemisini vurdu

Son üç günde 5 Rus savaş uçağının düşürüldüğü iddia ediliyor

Kırım'da vurulan çıkarma gemisi Novoçerkassk, 2021'de İstanbul'dan geçerken görüntülenmişti (Reuters)

Ukrayna Hava Kuvvetleri'nden bugün yapılan açıklamada, Rus donanmasının Kırım'da demirli büyük çıkarma gemilerinden birinin vurulduğu duyuruldu.

Günün daha erken saatlerinde Kremlin tarafından atanan Kırım Valisi Sergey Aksyonov, Ukrayna saldırısı nedeniyle Feodosya'daki limanda yangın çıktığını açıklamıştı.

69 bin nüfuslu Feodosya, Kırım yarımadasının güney kıyılarında yer alan bir liman kasabası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk, Telegram'dan yaptığı açıklamada, "Rus filosu giderek daha da küçülüyor! Pilotlarımıza ve diğerlerine özenli işçilik için teşekkürler" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin açıklamasında, savaş uçaklarının gece 02.30 sularında, Feodosya'ya seyir füzeleriyle saldırdığı ve Novoçerkassk isimli çıkarma gemisinin vurulduğu iddia edildi.

Açıklamada Novoçerkassk'ın İran yapımı Şahid drone'larını taşıdığı öne sürüldü.

Rusya Savunma Bakanlığı da saldırıyı doğrulayarak, Novoçerkassk'ın vurulduğunu kabul etti.

Kırım Valisi Sergey Aksyonov, saldırıda bir kişinin yaralandığını ve çevredeki 6 binanın hasar aldığını söyledi. Açıklamada, saldırının ardından limanın çalışmaya devam ettiği ifade edildi.

Sosyal medyada olay anını gösterdiği iddia edilen patlama görüntüleri paylaşıldı.


Öte yandan Ukrayna ordusundan pazartesi günü yapılan açıklamada, üç günde 5 Rus savaş uçağının düşürüldüğü öne sürüldü.

New York Times'a konuşan askeri uzmanlar, Rus uçaklarına yönelik saldırılarda Patriot hava savunma sistemlerinin kullanılmış olabileceğine dikkat çekti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, "Noel, gelecek yılın ruh halini belirledi" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ordusu Rus uçaklarının çatışma bölgelerinde düşürüldüğünü öne sürerken, Moskova'dan yapılan açıklamadaysa Ukrayna'nın doğusundaki Maryinka bölgesinin el geçirildiği iddia edildi.

Rusya lideri Vladimir Putin'le canlı yayında bir araya gelen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Birliklerimiz bugün Maryinka bölgesini tamamen kurtardı" diye konuştu.

Putin, Donetsk'in güneybatısında yer alan kentin ele geçirilmesinin Ukrayna birliklerini Donetsk'ten tamamen çıkarmak için atılan bir adım olduğunu söyledi.

Kiev'den yapılan açıklamadaysa, Maryinka'nın kaybedildiği iddiaları yalanlanırken, Ukrayna birliklerinin halen kentte olduğu ifade edildi.

 

Independent Türkçe, Reuters, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU