2023'ün sonu felaketlerle geldi

Avustralya'da sel, İzlanda'da volkan, Çin'de deprem...

İzlanda'daki volkan patlamasının ardından yetkililer havaya karışan gazların tehlikeli olabileceği uyarısı yaptı (AA)

Dünya son yıllarda iklim krizinin beraberinde getirdiği aşırı iklim olaylarıyla mücadele ederken, 2023'ün de sonu da dünyanın dört bir köşesinden felaket haberleriyle geldi.

Avustralya'nın kuzeydoğusundaki Queensland eyaletini vuran Jasper Kasırgası sonrası meydana gelen sel nedeniyle elektriksiz kalan bölgelerdeki birçok kasabada erzak azalırken, yüzlerce bölge sakininin hala kurtarılmayı beklediği ifade edildi.

ABC News'un haberine göre, Queensland eyalet yetkililerince yapılan açıklamada, ülkenin kuzey kıyılarını vuran Jasper Kasırgası'nın yol açtığı şiddetli yağışların, eyaletin bazı bölgelerinde sellere neden olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, sel nedeniyle aralarında Cooktown ve Innisfail kentlerinin de bulunduğu birçok yerin elektriksiz kaldığı ve erzakın tükendiği aktarılırken, şiddetli yağışların ardından bazı nehirlerin taştığı ve evleri su bastığı kaydedildi.

Yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı Cairns kentinin dış dünyayla bağlantısı neredeyse tamamen kesilirken, bazı kent sakinlerinin çatılarda mahsur kaldığı ifade edildi.

Queensland eyaletinin başbakanı Steven Miles, kentteki 15 bin kişi yağış nedeniyle elektriksiz kaldığını belirtirken, bölgede herhangi bir can kaybı olmadığını duyurdu.

Eyalet yetkilileri yükselen sularla birlikte şehirlerin içlerine kadar timsahlar konusunda halkı uyardı.

İzlanda'da yanardağ patlaması

İzlanda'da Reykjanes Yarımadası'ndaki bir yanardağda patlama meydana geldi.

İzlanda Meteoroloji Ofisinin (IMO) açıklamasına göre, Reykjanes Yarımadası'ndaki yanardağ patlaması, Grindavik kasabasının yakınlarında gerçekleşti.

Yerel saatle 22.00 sularında meydana gelen patlamanın görüntüleri, bölgedeki kameralara yansıdı.

İzlanda Sivil Savunma ve Acil Durum Yönetimi yetkililerinden Vidir Reynisson, ülkede yayın yapan RUV televizyonundaki açıklamasında, magma akışına değinerek, olayın bölge için "büyük bir patlama niteliğinde olduğunu" ifade etti.

İzlanda'da art arda yaşanan depremlerin ardından yanardağ patlaması ihtimaline karşı 11 Kasım'da "acil durum" ilan edilmişti.

Yetkililer, ülkenin güneybatısındaki Grindavik kasabasında önlem olarak tahliye kararı almıştı.

İzlanda hükümetinden yapılan açıklamada, patlamanın 2021'den bu yana bölgede gerçekleşen 4. ve en büyük volkanik patlama olduğuna dikkat çekildi.

Yetkili kurumlar, bilim insanlarının durumu değerlendirmek için birkaç güne ihtiyaç duyduğunu belirterek bu süreçte bölgedeki yolların sadece acil durum araçlarına açık olacağını duyurdu.

İzlanda Sivil Koruma Ajansı'ndan yapılan açıklamada, "Biz İzlandalıların daha önce hiç görmediği olaylarla karşı karşıyayız. En azından Vestmannaejyar patlamasından bu yana" dendi.

Vestmannaejyar'de 1973'te meydana gelen volkanik patlama önceden fark edilememiş ve 400 ev lavlar altında kalmıştı.

Çin'de son yılların en ölümcül depremi

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu bölgesinde dün gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 126'ya yükseldi.

Arama kurtarma ekipleri sıfır derecenin altında seyreden sıcaklıkta, enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

Kurtarma çalışmaları için yerel afet yardım, itfaiye, asker ve polis birimlerinden 4 bine yakın görevli bölgeye sevk edildi.

Ayrıca çadır, katlanır yatak, battaniye gibi yardım malzemelerinin afet bölgesine ulaştırıldığı kaydedildi.

Görgü tanıkları, depremin ardından bölgede çok sayıda evin, yol ve altyapının zarar gördüğünü, bölgedeki birçok köyde elektrik ve su kesintilerinin olduğunu aktardı.

Yerel meteoroloji birimleri, bölgede hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düşeceği uyarısında bulundu.

Depremin ardından geçen 10 saatte en şiddetlisi 4,1 büyüklüğünde 4 artçı sarsıntı kaydedildi.

ABD'nin doğu kıyılarını vuran fırtına can aldı

ABD'nin doğu kıyılarındaki 4 eyaleti etkisi altına alan fırtına nedeniyle en az 4 kişi hayatını kaybetti.

Güney Carolina eyaletinde 72 yaşındaki bir kadın, Pensilvanya'daysa 73 yaşındaki bir adam kullandıkları araçların sular altında kalması nedeniyle hayatını kaybetti.

Maine kentinde fırtına nedeniyle çatışına düşen büyük bir ağaç parçasını indirmek isteyen 40 yaşındaki bir adam, o sırada başka bir ağaç parçasının üstüne düşmesiyle yaşamını yitirdi.

Massachusetts'teyse 89 yaşındaki bir adam, yol kenarındaki bir ağacın üzerine devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

Pazartesi günü ABD genelinde 500'den fazla uçuş iptal edilirken, 4 bin 700 uçuş da gecikmeli olarak yapılabildi.

Yoğun yağışların bugünden itibaren Kanada'ya doğru gitmesi beklense de uzmanlar bölgedeki nehirlerin yükselebileceği konusunda uyarılarda bulundu.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU