Tunus yetkilileri, 55 bin göçmenin Avrupa kıyılarına ulaşmasını engelledi

Operasyonların %80'i "kurtarma ve yardım" amaçlıydı

Birçok mülteci teknesi Tunus Sahil Güvenliği tarafından durduruldu / Fotoğraf: Reuters

Tunus Ulusal Muhafız Sözcüsü Hussam el-Cebabli, Cuma günü yaptığı açıklamada, 2023 yılı başından bu yana Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen yaklaşık 55 bin göçmenin Avrupa kıyılarına ulaşmasını engellediklerini belirtti.

Cebabli, DPA’ya verdiği demeçte, göçmenlikle ilgili operasyonların yüzde 80'inin denizde ‘kurtarma ve yardım’ operasyonları olduğunu ve geri kalan operasyonların kıyılarda gerçekleştiğini açıkladı. Tunus, Sahra Altı Afrika'dan gelen göçmenler için Avrupa Birliği ülkelerine deniz yoluyla başlıca geçiş noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. DPA’nın verilerine göre, ülkede Sahra Altı Afrika'dan gelen 80 binden fazla göçmen bulunmakta.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yıl Tunuslu göçmenler dahil olmak üzere engellenen göçmen sayısı 69 binden fazla kişiye ulaşmış olup insan kaçakçılığı yapan bin 600'den fazla kişi de tutuklandı. Cebabli, özellikle Sfax bölgesinin, Sahra Altı Afrika'dan gelen göçmenlerin deniz yoluyla İtalya'ya gitmek için kalkış yaptığı ana noktalardan biri olduğunu belirterek, bu tür operasyonların çoğunlukla bu bölgede gerçekleştiğini ifade etti.

2023 yılının başından 4 Aralık tarihin kadar İtalya sahillerine ulaşan kişi sayısı 152 bin 804'e ulaştı. Bu rakam, 2022'de 94 bin 864 iken 2021'e ise 63 bin 62 kişiydi. Göçmenlerin çoğu, İtalya sahillerine gitmek için Tunus kıyılarına geliyor. Ancak İtalya, son aylarda bu rakamların büyük ölçüde azaldığını kabul etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU