ABD'nin cevap bulamadığı soru: Savaş sonrasında Gazze'yi kim yönetecek?

"Washington kötünün iyisini arıyor"

Mahmud Abbas, 18 yıldır Filistin Yönetimi'ne liderlik ediyor (Reuters)

İsrail'in Hamas'ı yok etme hedefiyle başlattığı operasyonların ardından, savaş sonrasında Gazze'yi kimin yöneteceği sorusuna da yanıt aranıyor.

İsrail, Gazze'de yönetimi devralmayı planlamadığını açıklarken, kentin Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi'nin idaresine bırakılmasına da Filistinliler sıcak bakmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken geçen hafta İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'ya düzenlediği ziyarette konuyu gündeme taşıdı.

Gazete, Washington'ın Gazze'yi yeniden Filistin Yönetimi'nin idaresine bırakma fikrine sıcak baktığını ancak hem İsrail hükümetinin hem de birçok Filistinlinin bu yaklaşımı kabul etmediğini yazdı.

Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, zorluklar olduğunu kabul etmelerine karşın, "birçok kötü seçeneğin içinde en iyisinin bu olduğunu" söyledi.

ABD'li yetkililer Gazze Şeridi'nin doğrudan bir İsrail işgali altında kalmasının da seçeneklerden biri olduğunu vurguladı.

Tel Aviv ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, "Bunun kolay olacağı gibi bir yanılgı içinde değiliz. Süreç içinde birçok anlaşmazlık olacaktır. Ancak daha fazla terör saldırısıyla daha fazla şiddetin yer aldığı ve daha çok masumun acı çektiği alternatif kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı.

Hamas'ın 15 yıldan uzun bir süredir Gazze'yi yönettiğini hatırlatan Washington Post, örgütün toplumun ve günlük yaşamın her bölümünde aktif olduğunu belirtti.


Hamas, 2007'deki seçimlerin ardından Filistin Yönetimi'nin bölgedeki idaresine son vererek, Gazze'deki iktidarı tamamen ele geçirmişti.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü'nden Brian Katulis'e göre Gazze'de yönetimi kimin devralacağı sorusunun yanıtı çatışmaların gidişatıyla birlikte şekillenecek.

Washington Post'a bir açıklama yapan Katulis, "Savaşın gelişme şekli bazı seçenekleri belirleyecek. Düşen her bomba, Hamas'ın ayakta kaldığı her gün yeniden inşanın maliyetini artırıyor" ifadelerini kullandı.

Gazete ayrıca İsrailli yetkililerin savaş sonrası için bir plan yapılması gerektiğini kabul ettiğini ancak ABD'li mevkidaşlarıyla yaptıkları toplantılarda somut bir öneri sunmadıklarını aktardı.

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılarda şu ana kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bin 523'e, yaralıların sayısıysa 41 bin 316'ya yükseldi.

7 Ekim'deki Hamas saldırılarında İsrail'de 1200 kişi hayatını kaybetmişti.


Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU